Evren'in Yok Oluş Teorileri

BİLİM & ASTRONOMİ
Giriş Tarihi : 04-08-2022 11:27   Güncelleme : 04-08-2022 11:31
Evren'in Yok Oluş Teorileri

Büyük Donma (Big Chill)

Olası fikirlerden biri de Büyük Donma’dır. Bu teoriye göre evren" class="taglink" title="Evren Haberleri">Evrendeki her şey bir zaman sonra ısı eştiğine ulaşacaktır. Fikirde; Evrendeki her şeyin ısısı eşit olacak ve ısı ölümü gerçekleşmeye başlayacak. Maddeler arasında ısı ve enerji alışverişi olamayacağı için iş yapımı imkansız olacaktır ve bu yüzden de Evren tamamen donmuş bir hal alacaktır.

Büyük Çöküş (Big Crunch)

Evren büyük patlamadan bu yana durmadan genişliyor ve hala genişlemeye devam ediyor. Bu teoriye göre Evren bu genişlemeyi bir gün durduracak ve büyük bir hız ile evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisi ile içe çökecek. Yani evren 13,8 milyar yıl öncesine dönerek tekrar bir bir patlamaya hazırlanacak.

Büyük Parçalanma (Big Rip)

Evrenimizin ortalama %68 – 72’sini karanlık madde oluşturmaktadır. Evren ne kadar genişlese bile yoğunluğu hep aynı kalmaya devam eder. Peki astronomi profesörü fizikçi Robert R. Caladwell dediği gibi karanlık enerjinin yoğunluğu genişlemeden daha hızlı bir şekilde artarsa? Şu an karanlık enerjinin yoğunluğu oldukça düşük. Ancak yoğunluk artarsa Robert R. Caladwell’e göre bu enerji evrendeki her şeyi parçalayacak, yani evrenin temel dokusu tamamen yırtılacak ve evrenin sonunu getirecek.

Vakum Bozulması (False Vacuum / Big Slurp)

Evrenimizin son bulmasına yönelik bir diğer senaryo da evrenin her yerinde bulunan “Higgs Alanı” kararlı bir davranış sergileyebilir. Bu da kararlıymış gibi davranıp kararsız olma durumunu gösterir. Eğer ki bu alan kuantum tünelleme benzeri bir kıvılcım ile ateşlenirse kararlı şekilde çökerken içindeki potansiyel enerjiyi etrafına dağıtır ve bu durum da her yöne genişleyen yeni bir vakum alanı ortaya çıkarırsa bu alan evrende ışık hızıyla büyürken önüne çıkan her şeyi yok edebilir.

Büyük Sekme (Big Bounce)

Bu teori oldukça ilginç desek yeridir. Bu modele göre Evrenimizin büyük patlamanın dediği gibi hiçlikten veya sıfır noktasından var olmadı. Evrenimiz aslında bizden önceki evrenin kendi içine çöküp ve birden yeniden sekerek genişliyor, yeni bir evren oluşturuyor. Eğer bu teori doğru ise Evrenimizden önce yüzlerce, binlerce veya milyonlarca evren var oldu ve var olmaya da devam edecek.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR