Yunanistan'dan Geri Adım! İran Petrolünü İade Edecek.

Yunanistan geri adım atmak zorunda kaldı! El koyduğu petrolü iade etmek zorunda. Detaylar haberimizde...

DÜNYA
Giriş Tarihi : 09-06-2022 10:39   Güncelleme : 09-06-2022 11:24
Yunanistan'dan Geri Adım! İran Petrolünü İade Edecek.

Amerika Birleşik Devletleri'nin isteği üzerine, Yunanistan tarafından el konulan İran petrolü iade edilecek. 

ABD'nin isteği üzerine, satışından gelen paranın terörü finanse etmek için kullanılacağı iddia edilen İran petrolüne Yunanistan tarafından el konulmuştu. İran tarafı ise bu konuda itirazını dile getirmişti.

Bu olayların devamında ise Tahran iki petrol tankeri ile Yunanistan'a misillemede bulunmuştu.

İran'dan Misilleme

İran Misilleme Yaptı

Yunanistan Lana isimli İran petrol tankerine el koymuştu. İran ise bu duruma karşılık olarak Yunanistan'ın Maslahatgüzarını görüşmeye çağırmıştı. Tahran, Basra körfezinde bulunan ve Yunanistan'a ait olan Delta Posedion ve Prudent Warrior adında 2 petrol tankerine el koymuş idi. Bu iki tankerde 1,8 milyon varil petrol bulunuyordu.

Yunanistan'dan Geri Adım

Yunanistan el koyduğu Lana isimli tankerde ki petrolü Amerika Birleşik Devletleri'nden kiraladığı Ice Energy petrol tankerine transferini başlatmıştı. Ancak Lana'nın Rus kaptanının uyarıları üzerine 1 Haziran tarihinde transfer durdurulmuştu. Rus kaptan, transferin güvenlik açığına neden olabileceğini söylemişti.

Rus kaptan transfer sebebi ile tankerin patlamaya müsait hale geldiğini, petrolün transferi nedeni ile tankerde dengesizlikler olduğunu Yunan Sahil Güvenlik birimine iletmiş, deniz kirliliğini önlemek ve mürettebatın güvenliği için transferin durdurulmasını istemişti.

Kaptan yangın durumunda inertleme önleminin devreye girebilmesi için gemiye yakıt ikmali yapılmasını da istemişti.

Karar İptal Edildi

Eğriboz Temyiz Mahkemesi, Tahran'ı haklı buldu. El koyma ve transfer işlemlerini iptal etti. Bunun sonucu olarak Yunanistan Lana'dan alarak Ice Energy'e transfer ettiği petrolü Lana'ya iade edecek.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR