Yazılımcı İçin Front-End ve Back-End Kavramları Ne Anlama Gelir?

Yazılım sektörü dünyada olduğu gibi ülkemiz içerisinde de gelişmekte ve ilgi görmekte. Özellikle yazılıma yeni başlayan insanların karşılaştığı bir ayrım olan front-end ve back-end kavramlarını birlikte inceleyelim.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 03-08-2022 17:32
Yazılımcı İçin Front-End ve Back-End Kavramları Ne Anlama Gelir?

Front-End Nedir?

Yazılım birçok alandan oluşur. Temel olarak ikiye ayırdığımızda front-end ve back-end kavramlarını görürüz. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse Front-end bir web sitesine girdiğimizde gözümüzün gördüğü her şeydir diyebiliriz. Menüler, butonlar, arama çubukları gibi gördüğümüz her şey front-end geliştiricileri tarafından yapılır. Yani son kullanıcının gözüne hitap eden şeyler front-end kısmına aittir diyebiliriz.  İkonların ayarlanması, renklerin verilmesi front-end geliştiricilerin görevleridir. Peki bir front-end geliştirici hangi teknolojileri kullanır? Aslında birçok seçenek vardır. Ancak genel itibari ile kullanılan teknolojiler arasında Html, Css, Javascript teknolojileri bulunur. Daha sonra farklı teknolojiler ile desteklenilmesi gerekse dahi bu yapılar front-end geliştirici kabul edilmeniz için yeterli olacaktır.

Back-End Nedir?

Yukarıda verdiğimiz örnekten yola çıkarak back-end kavramını anlamaya çalışalım. Front-end geliştirici bir arama çubuğu yaptı. Aramaların getirilmesi işi ise back-end geliştiricinin işidir dersek yanılmış olmayız. Kısacası sitenin arka tarafında görmediğimiz ancak gerçekleşmeye devam eden olayları back-end geliştiriciler yapar. Kullanılan teknolojiler değişiklik gösterebilir. Bu gün örnek vermek gerekirse Node.js, C#, PHP gibi diller back-end geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR