Uganda'da milletvekilleri, Müslümanlara Karşı Yapılan Muameleleri kınadı

Uganda'da milletvekilleri, Müslümanlara Karşı Yapılan Muameleleri kınadı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-06-2022 14:15
Uganda'da milletvekilleri, Müslümanlara Karşı Yapılan Muameleleri kınadı

Ugandalı milletvekilleri yaptıkları açıklama yazılarında, hükümetin, ülkedeki terör eylemlerinde ilk olarak Müslümanları hedef gösterdiğinin altını çizdi.

Milletvekili Ayşe Kabanda, AA muhabirine yaptığı konuşmada, hükümetin ülkedeki Müslümanları hedef göstermemesi gerektiğini vurgulayarak "Neden hükümet, terörle ilgili bir kişi yakalandığında hemen Müslüman olduğunu belirtiyor? Neden Müslümanları her zaman korku içinde bırakarak bir araya gelmesini engelliyor?" dedi.

Son iki yılda ülkedeki birçok Müslüman'ın terör suçlamalarıyla gözaltına alındığını vurgulayan Kabanda, bu kişilerin birçoğunun mahkemeye çıkarılmadığını söyledi.

Milletvekili Siraj Ezama da İslamiyet'in terörü desteklemediğini vurgulayarak terör suçlamasıyla yakalanan birinin kişisel olarak yargılanması gerektiğini söyledi. Ülkedeki bir grup Müslüman birey, 22 Haziran'da toplanarak hükümetin kendilerine yönelik ayrıştırıcı söylemlerini kınamıştı.

Hükümet birçok Müslüman'ı terör suçlamasıyla gözaltına aldı

Uganda'da mevcut yönetime karşı bir isyan olarak başlayan ve 1990'lı yıllardan itibaren Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda faaliyet gösteren Müttefik Demokratik Güçleri (ADF) örgütü, 2019 yılında DEAŞ'a bağlı olduğunu açıklamıştı. Uganda'nın başkenti Kampala'da Kasım 2021'de art arda meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği 3 canlı bomba saldırısından ADF sorumlu tutuluyor.

Uganda hükümeti, canlı bomba saldırılarından sonra ülkede çok sayıda operasyon yaparak birçok insanı gözaltına almıştı. Operasyonlar ülkedeki Müslümanları zan altında bıraktığı söylenerek eleştirilmişti.

KDC ile Uganda ordusu, saldırılar ardından Aralık 2021'de KDC'nin doğusunda ADF'ye karşı ortak askeri operasyon başlatmıştı. Uganda'nın KDC'de 1700 askerinin olduğu düşünülüyor.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR