UEFA Turnuvalarından Takımların Ne Kadar Kazanacağı Belli Oldu

UEFA'nın 3 büyük turnuvada dağıtacağı para ödülleri belirlendi

SPOR
Giriş Tarihi : 05-07-2022 11:15   Güncelleme : 05-07-2022 12:04
UEFA Turnuvalarından Takımların Ne Kadar Kazanacağı Belli Oldu

Yeni bilgilere göre, geçtiğimiz sezon verilen ödül miktarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

  • UEFA'nın en popüler ve değerli organizasyonu konumundaki Şampiyonlar Ligi'nde, gruplara kalan her takım 15,64 milyon avro katılım payı kazanacak.
  • Gruplarda alınan her galibiyette 2,8 milyon avroyu kazanan kulüpler, beraberlik halinde 930 bin avro alacak.
  • Turnuvada Son 16 Turu'na kalan takımlar 9,6 milyon, çeyrek finalistler 10,6 milyon, yarı finalistler 12,5 milyon ve finalistler de 15,5 milyon avro elde edecek.

Play-Off tesellisi 5 milyon avro

Şampiyonlar liginde gruplar öncesi play-off etabında organizasyona veda eden ekipler, 5'er milyon avro teselli ile ödüllendirilecek. Örneğin, Süper Lig şampiyonu olarak Türkiye adına şampiyonlar ligine gidecek birinci takım konumunda ki Trabzonspor, turnuvaya play-off turundan başlayacak. Bordo-mavililer bu turu geçip gruplara çıkarsa 15.64 milyon katılım bedelini kasasına koyacak, aksi takdirde 5 milyon avroyla yetinerek macerasını Avrupa Ligi'nden sürdürecek.

Süper Lig ikincisi olarak turnuvaya ikinci ön elemeden turundan girecek olan Fenerbahçe de 3 rakibi yenip gruplara kalmayı başarırsa 15,64 milyon avroluk ödülünü evine götürecek. Sarı-lacivertliler play-off'a gelip bu turda elenirse 5 milyon avroyla teselliyi alacak.

Katsayı ödülünde 1 pay/hisse bedeli 1,137 milyon avro

Turnuvaya katılan 32 takım, son 10 yıllık performanslarına göre sıralanır ve en tepedeki ekip 32 hissenin (32 X 1,137 milyon avro) sahibidir. Sıralama ve ödül miktarı ters orantılı şekilde aşağıya doğrudur ve en alttaki takım, 1 hisselik (1,137 milyon avro) kazanç sağlar.

Son 10 yıllık klasmanda Fenerbahçe 55, Trabzonspor 125. sırada yer alıyor. Gruplarda mücadele etme hakkı kazanan 26 takım içinde Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin geçebildiği bir takım yok.

Türkiye'nin market geliri yaklaşık 3 milyon avro

UEFA, elde ettiği yayın, reklam gibi kazançları bir havuzda toplayıp, gruplara kalan takımlara, ülkesinin bu gelire katkısı oranında paylar veriyor. Türkiye'nin bu pastaki payı ise 3 milyon avro civarında. Bu para, Türkiye’den turnuvaya katılan takımlar arasında şu şekilde bölüştürülür:

  • Trabzonspor ve Fenerbahçe gruplara kalırsa 3 milyon avro, yüzde 55-yüzde 45 oranında paylaştırılır. Büyük hisse şampiyon takıma gideceğinden, Trabzonspor 1,65 milyon avro, Fenerbahçe ise 1,35 milyon avroyu kasasına koyar.
  • İki takımdan biri gruplara kalırsa, 3 milyon avronun yüzde 90'ını (2,7 milyon avro) gruplara kalan takım, yüzde 10'unu (300 bin avro) elenen takıma gider.

Bir başka deyişle, iki takımdan birinin elenmesi halinde, gruplara kalan takım 1 milyon avroluk ekstra kazanç sağlar.

Avrupa Ligi ve Konferans Ligi, şampiyonlar liginin çok gerisinde. Avrupa Ligi ile geçen sezon uygulamaya konulan Konferans Ligi para ödülleri, Şampiyonlar Ligi'nin çok altında.

Yeni sezonda Avrupa Ligi'ne katılan ekipler, 3,63 milyon avro gruplara katılım parası alacak. Konferans Ligi'nde ise bu ödül 2,94 milyon avroya düşüyor. Avrupa Ligi'nde bir galibiyetin değeri 630 bin avroyken, Konferans Ligi'nde bu ödül 500 bin avro.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR