Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Göksu BM En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı'nda Konuştu:

"Türkiye olarak resmi kalkınma yardımları ve insani yardımlar bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaya devam etmekte kararlıyız" "En Az Gelişmiş Ülkeler grubundaki dostlarımızın BM Teknoloji Bankası'nın imkanlarından istifade etmelerini, diğer kalkınma ortaklarının ise Banka'ya mali ve ayni katkı vermelerini teşvik ediyoruz"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-03-2023 14:15
Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Göksu BM En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı'nda Konuştu:

DOHA (AA) - Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu, Türkiye'nin resmi kalkınma yardımları ve insani yardımlar bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaya devam etmekte kararlı olduğunu belirtti.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı'nda konuşan Göksu, konferansın daha adil bir dünyanın inşasına katkı sağlayacağını umduğunu ifade etti.

Az gelişmiş ülkelerin uluslararası sistemde kırılgan ve dezavantajlı konumda yer almaya devam ettiğine dikkati çeken Göksu, "En Az Gelişmiş Ülkeler" kategorisinin oluşturulmasından bu yana 50 yılı aşkın süre geçmesine rağmen, bu kategoriden çıkan ülke sayısının çok az olduğunu hatırlattı.

Göksu, son dönemde şiddeti ve yoğunluğu giderek artan küresel sınamaların büyük çoğunluğu Afrika'da bulunan bu ülkeleri orantısız şekilde olumsuz etkilediğini söyledi.

Uluslararası toplumun başta "En Az Gelişmiş Ülkeler", "Denize Erişimi Olmayan Ülkeler" ve "Küçük Ada Devletleri" olmak üzere, en kırılgan durumda bulunanlara ortak sorumluluk anlayışıyla destek vermesi gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Göksu, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak resmi kalkınma yardımları ve insani yardımlar bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaya devam etmekte kararlıyız.

Bildiğiniz üzere Türkiye 2011 yılında En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nın dördüncüsüne İstanbul'da ev sahipliği yapmıştı. Bu bağlamda 2011-2020 dönemi için en az gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir kalkınması bakımından bir yol haritası niteliğinde olan İstanbul Eylem Programı kabul edilmişti. Geçtiğimiz yıl mart ayında kabul edilen Doha Eylem Programı'nın da önümüzdeki on yılda en az gelişmiş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmalarına rehberlik etmesini diliyoruz."

- Teknoloji Bankası'na katkı çağrısı

"21. yüzyılda milyonlarca insanın halen açlıkla karşı karşıya kalması kabul edilemez." diyen Göksu, son yıllarda karşı karşıya kalınan küresel sınamaların, sürdürülebilir kalkınma ve dijital dönüşümün önemini tekrar ortaya koyduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Göksu, "Kovid-19 küresel salgını nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dijital uçurumun daha da arttığına şahit olduk. Pandemi de 2018 yılından bu yana ev sahipliğini yaptığımız en az gelişmiş ülkeler için Birleşmiş Milletler (BM) Teknoloji Bankası'nın kritik rolünü teyit etmiştir." ifadelerini kullandı.

Gebze'de kurulan Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası hakkında konuşan Göksu, şunları söyledi:

"En Az Gelişmiş Ülkeler grubundaki dostlarımızın, Doha Eylem Programı'nda da yer verilen BM Teknoloji Bankası'nın imkanlarından istifade etmelerini, diğer kalkınma ortaklarının ise Banka'ya mali ve ayni katkı vermelerini teşvik ediyoruz."

Katar'da 5 Mart'ta başlayan BM En Az Gelişmiş Ülkeler Beşinci Konferansı, 9 Mart'a kadar devam edecek.

Konferansa aralarında devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, diplomatlar, üst düzey yetkililer, iş insanları, bölgesel ve küresel kuruluş, kurum ve şirketlerin temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 6 bin kişinin katılması bekleniyor.

Halil YILDIRIMHalil YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR