Tunus'ta Muhalefetten Hükümete "Siyasi Tutukluları Serbest Bırakma" Çağrısı

Tunus muhalefeti, hükümete tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve bu yöndeki kovuşturmalar ile takiplerin durdurulması çağrısı yaptı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-06-2023 17:12   Güncelleme : 01-06-2023 17:08
Tunus'ta Muhalefetten Hükümete

Tunus muhalefeti, hükümete tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve bu yöndeki kovuşturmalar ile takiplerin durdurulması çağrısı yaptı.

Muhalefetteki Cumhuriyet Partisi'nin Genel Sekreteri İsam eş-Şabi’nin tutuklanmasının 100. günü dolayısıyla, başkentteki parti merkezinde, etkinlik düzenlendi.

Cumhuriyet Partisi lideri Visam es-Sagir, burada yaptığı konuşmada "Cumhuriyet Partisi, kurtuluşa giden yolu çizmek için tüm siyasi ve katılımcı güçler, ulusal kuruluşlar ve uzmanlar arasında, katılımcı bir ulusal diyalog başlatmanın ilk adımı olarak, Cumhurbaşkanı Kaysı Said’e tüm siyasi kovuşturma ve takipleri durdurma ve tutukluları serbest bırakma çağrısı yapmaktadır." dedi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri ve tutuklanan İsam eş-Şabi’nin kardeşi Necip eş-Şabi de ağabeyinin tutuklanmasının üzerinden 100 gün geçtiğini hatırlatarak. "Bunun sebebi, bu merkezde kendisi ve diğer tutuklular arasında geçen Tunus’ta demokrasinin dönüşü için yapılacak çalışmaların koordine edilmesiyle ilgili konuşmalardı." ifadesini kullandı.

Tutukluların serbest kalmasına ilişkin Şabi, "Tunus toplumu ayağa kalktığında ve buradan bir güç, hukuk ve özgürlükleri savunup, yönetimi tüm tutukluları serbest bırakmaya zorladığında tutuklular özgür kalacaklar." diye konuştu.

Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri Şabi, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" iddiasıyla 22 Şubat'ta tutuklanmıştı.

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında muhalif birçok siyasi cezaevine konuldu.

Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaşa yönlendirmek" suçlamasıyla 17 Nisan’da evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi de ulusal ve uluslararası arenadaki tepkilere rağmen 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklanmıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti

 

 

(AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR