Tunus Muhalefetinden "Yeni Parlamentoyu Tanımıyoruz" Açıklaması

Tunus Halk Meclisi, 20 ay sonra bugün düzenlenen ilk oturumla çalışmalarına başladı

DÜNYA
Giriş Tarihi : 13-03-2023 16:10   Güncelleme : 13-03-2023 16:09
Tunus Muhalefetinden

Tunus'ta muhalefetin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in 20 ay önce çalışmalarını dondurmasının ardından bugün yeniden açılan Tunus Halk Meclisini tanımadıklarını duyurdu.

Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Nahda Hareketi, erken genel seçimlerin ardından bugün düzenlenen ilk oturumla çalışmalarına başlayan yeni parlamentoya ilişkin yazılı birer açıklama yayımladı.

Ulusal Kurtuluş Cephesinden yapılan açıklamada, "Darbe anayasası ile çoğunluk tarafından boykot edilen genel seçimlerin ardından oluşan yeni parlamentoyu tanımıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ulusal Kurtuluş Cephesinin 2014 Anayasası'na bağlı kalacağı vurgulanarak "Ülkemizi yıkıma götüren iktidar ile barışçıl yollarla mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Nahda Hareketinden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Meşruiyetten yoksun, iktidarı tekelleştiren ve darbe yoluyla seçilen yeni parlamentoyu tanımayacağız. Tunus halkını, özgür irademizle düzenlenecek erken cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle iktidarın yeniden meşruiyetini kazanması için sivil ve barışçıl mücadeleye davet ediyoruz."

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz 2021'deki olağanüstü kararlarıyla çalışmaları dondurulan Tunus Halk Meclisi, erken genel seçimlerin ardından düzenlenen ilk oturumla bugün çalışmalarına başlamıştı.

- Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla Meclisin çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Parlamento çalışmalarının dondurulmasına rağmen, 30 Mart 2022'de parlamento üyelerinin çevrim içi oturum düzenlemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Said, Meclisi aynı gün feshetmişti.

Meclisin düzenlenecek erken genel seçimlere kadar kapalı kalacağını duyuran Said, açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, ardından 17 Aralık 2022'de de erken genel seçimler yapılmıştı.

Genel seçimlerin iki turunda da katılımın yüzde 11'de kalması, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı'nın kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in adımlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

(AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR