TİKA Ve AA işbirliğindeki "Afet Haberciliği Eğitimi"ne Katılan Yabancı Gazeteciler Eğitimi Değerlendirdi

Namibya'daki New Era gazetesinde bölge muhabiri John Muyamba: "Bu çok güzel bir fırsat. Burada aldığımız eğitim bize sahada yapmamız ve yapmamamız gereken şeyleri öğretiyor" Kazakistan'daki Khabar Ajansı özel muhabiri ve sunucusu Yerdana Yerzhanuly: "Bu eğitimleri özellikle benim gibi genç haberciler için çok faydalı buluyorum"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-07-2023 11:27
TİKA Ve AA işbirliğindeki

Anadolu Ajansı (AA) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde düzenlenen "Afet Haberciliği Eğitimi"ne katılan yabancı basın mensupları, afet haberciliğini ve burada aldıkları eğitimi değerlendirdi.

AA ve TİKA işbirliğinde Türkiye dahil 16 ülkeden gazetecinin katılımıyla "Afet Haberciliği Eğitimi" düzenleniyor.

AAtölye'de verilen eğitimlere katılan yabancı basın mensuplarından Kazakistan'daki Khabar Ajansı özel muhabiri ve sunucusu Yerdana Yerzhanuly, AA'nın deneyimli muhabirlerinden aldıkları eğitime işaret ederek, afet bölgesinde dikkat edilmesi gereken noktaları öğrendiklerini söyledi.

Ayrıca fotomuhabirlik alanında birçok yeni bilgi öğrendiklerini, daha önce afet bölgesi haberciliğini deneyimlemediğini belirten Yerzhanuly, "Bu eğitimleri özellikle benim gibi genç haberciler için çok faydalı buluyorum." şeklinde konuştu.

Namibya'daki New Era gazetesinde bölge muhabiri olan John Muyamba da eğitime yönelik "Bu çok güzel bir fırsat. Burada aldığımız eğitim bize sahada yapmamız ve yapmamamız gereken şeyleri öğretiyor." dedi.

Muyamba, öte yandan "Bu eğitim sayesinde afet bölgelerinden nasıl fotoğraflar yakalayacağımıza dair bilgiler de alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kendi ülkesinde de çeşitli afetlerin meydana geldiğinin altını çizen Muyamba, AA ve TİKA işbirliğinde verilen eğitimin önemine dikkati çekti.

- "Şubat ayında deprem nedeniyle Türkiye'deydim"

Hırvatistan'ın ulusal televizyonu NOVA TV muhabiri Barbara Strbac, Afet Haberciliği Eğitimi'ne dünyanın çeşitli bölgelerinden insanların katıldığını belirterek, afet haberciliğinin zorluğunu vurguladı.

Strbac, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye geldiğini aktararak, "Şubat ayında deprem nedeniyle Türkiye'deydim. Gazeteci dostlarım olmasaydı tamamen kaybolurdum. " dedi.

Eğitimin çok faydalı olduğunu, başka gazetecilerin deneyimlerini dinlemenin çok önemli olduğunu dile getiren Strbac, bu eğitimi daha önce almış olsaydı bazı zorluklarla yüzleşmeyeceğine işaret ederek, "Hangi eğitimi alırsanız alın hiçbir şey sizi felaketlere hazırlayamaz. Birçok şeyi kendiniz deneyimleyerek öğrenirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Senegal Haber Ajansından gazeteci Alioune Diouf ise yapılan eğitimin gazeteciler için çok önemli olduğunu, iklim değişikliğinin ve doğal felaketlerin dünyada çok yaygınlaştığını ifade etti.

Gazetecilerin afetlerle yüzleştiğinde nasıl davranmayı bilmesi gerektiğini kaydeden Diouf, ülkesinde sel gibi doğal afetlerin çok yaygın olduğunu hatırlattı.

16-22 Temmuz tarihlerinde düzenlenen "Afet Haberciliği Eğitimi" kapsamında katılımcılar AAtölye'de ve AFAD'da eğitim alacak, ayrıca kurumsal ziyaretler ve kültürel geziler gerçekleştirecek.

AA

Halil YILDIRIMHalil YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR