Süleyman Soylu, Kırklareli'nde Muhtarlarla Bir Araya Geldi

İçişleri Bakanı: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızdan rica ettik. Müze ve ören yerlerine köy ve mahalle muhtarlarımız artık muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler."

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 16-09-2022 13:04   Güncelleme : 16-09-2022 13:35
Süleyman Soylu, Kırklareli'nde Muhtarlarla Bir Araya Geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan rica ettik. Müze ve ören yerlerine köy ve mahalle muhtarlarımız artık muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler." dedi.

Soylu, Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, muhtarlık kurumunu tekrar kamu yönetiminin merkezine alan gerek kurumsal ihtiyaçlarıyla gerekse işlevselliği ile muhtarlık kurumunu çok daha farklı bir noktaya taşıyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını, muhabbetlerini ve başarı dileklerini ilettiğini söyledi.

Dün gece Van Bahçesaray'da olduğunu anlatan Soylu, "Van'da bir güvenlik toplantısı yaptık. Hem Şırnak hem Hakkari hem de Ağrı sınır illerimizi özellikle kendi çerçevesine alan bir güvenlik toplantısı yaptık. Ardından STK'ler ile birlikte olduk, hem esnafımızı ziyaret ettik hem de gece Bahçesaray'a gittik. Onların da selamlarını hürmetlerini sizlere iletmek istiyorum." diye konuştu.

Bu tür toplantıların, yerelde görev yapanlarla bir araya gelmenin, çalışma alanlarıyla ilgili istişare etmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kendilerine geçtiğini, bunun aynı zamanda bir çalışma modeli olduğunu vurgulayan Soylu, "Aile İçi Kadına Şiddetle Mücadele Koordinasyon Toplantılarımız var. Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Toplantılarımız var ve afetle de ilgili koordinasyon toplantılarımız var. Tıpkı bunun gibi muhtarlar buluşması yapıyoruz. Valiler ve kaymakamlar kendi görev alanlarında yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Sizlerin de takip ettiğiniz gibi son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizzat yönlendirmesi ve talimatlarıyla muhtarlık kurumuna yeni bir hareket getirdik. Özellikle kurumsal ve aidiyet anlamında adımlar attık. Özlük haklarında ve diğer konularda düzenlemelere gittik ve bunları da sürekli geliştiriyor, yeni adımların planlamasını yapıyoruz. Sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, silah ruhsat harcı alınmaması gibi birçok adımı gerçekleştirdik. Son olarak muhtar ödenekleri bir katsayıya bağlıydı ama netice itibarıyla o katsayı ile temel ücretler arasında bir farklılık söz konusu oluyor, hep beraber bu iyileştirmeyi yapmak için de çaba sarf ediyoruz. Şimdi onu da uzun zamandır bizim de arzu ettiğimiz şekilde asgari ücret seviyesine, TBMM'de milletvekillerimizle Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla birlikte çıkan kanunla asgari ücret seviyesine endekslendi. Şu anda asgari ücret arttıkça herhangi bir ayarlamaya gerek kalmadan asgari ücret seviyesiyle devam edecek."

Muhtarlıkla ilgili kurumsallık anlamında adımlar atıldığına işaret eden Bakan Soylu, şunları söyledi:

"19 Ekim Muhtarlar Günü ilan etti kıymetli Cumhurbaşkanı'mız. Muhtarlarımıza Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüzden muhtar seçilir seçilmez bir ay içerisinde kendilerine gönderdiğimiz kimlik kartı da İçişleri Bakanlığında Muhtarlar Daire Başkanlığı bünyesinde kendilerine gönderiliyor. Bu esnada yine bu dönem içerisinde yine kıymetli Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla Muhtarlar Daire Başkanlığı kuruldu. Muhtarlarımızın talep ve şikayetlerini takip edebilen merkezle ilişkilerini güçlendirmek üzere Muhtar Bilgi Sistemi'ni kurmak bu dönemin önemli adımlarından birisi oldu. Bu anlamda attığımız son adım da şu oldu, Muhtarlar Konfederasyonu Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kararıyla kamu yararına çalışan dernek statüsü kazandı. Bunun da önümüzdeki günlerde muhtarlarımıza elbette çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Öbür taraftan Ankara'daki Muhtar Evi inşaatımız da devam ediyor. Geçen ocak ya da şubat ayında bu konuyla ilgili bir adım atmıştık. Allah nasip ediyor, 140 gün içerisinde, neredeyse 4-5 ayda eski binayı yıktık, yeni bir binayı tanzim ettik. İçinde tefrişatı da dahil olmak üzere bu ayın sonuna kadar yani 19 Ekim'den önce eylül sonuna kadar Ankara'nın merkezinde, Akay Caddesi'nde tamamen muhtarlarımızın hizmetine yönelik bir Muhtarlar Evi binasını, Allah nasip ederse Sayın Cumhurbaşkanı'mız bizimle birlikte olacak. İnşallah bu binanın açılışı da orada bir vesileyle gerçekleştirilmiş olur."

Bakan Soylu, muhtarlık binalarının yer tahsisi sorununu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla çözmek için hazırlıklar yaptıklarını ve çalışmalarda sona geldiklerini ifade etti. Muhtarlık binası isteyen muhtarların taleplerini almaya devam ettiklerini, maliyetlendirme planlarının gerçekleştirildiğini belirten Soylu, binaların yerel mimariye uygun şekilde yapılması için proje çalışmalarının bitirildiğini dile getirdi.

Soylu, 19 Ekim'de 100 muhtarlık binasının temel atma töreniyle bu adımı gerçekleştirmiş olacaklarını ifade ederek, "Bize talepte bulunan muhtarlarımızdan yeri hazır olanların veya yerini bizim hazır edebildiklerimiz, yerini bulabildiklerimizin 100 muhtarlık binasının başlangıcını da yine Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu irade ile birlikte başlatmış olacağız. Bunu bütün Türkiye geneline yaymış olacağız. İlk adımımızı atıyoruz. Kırklareli'nde hizmet binası bulunmayan muhtarlık sayımız da 39. İnşallah bunu da bir plan dahilinde çok hızlı bir şekilde 19 Ekim'den sonra ortaya koyacağımız bir planlamaya da bunu gerçekleştirmeye çalışacağız." diye konuştu.

- Muhtarlar kimlik kartıyla müze ve ören yerlerine girebilecek

Muhtarlar için bir yeniliği daha hayata geçirdiklerini dile getiren Soylu, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan rica ettik. Müze ve ören yerlerine köy ve mahalle muhtarlarımız artık muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler." dedi.

Bakan Soylu, özellikle kadın muhtarların binaları için güvenlik kamerası beklentileri olduğunu, bunun için çalışma yapıldığına işaret etti. Çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu proje bütün kadın muhtarlıklarımızı kapsayacak. Kadın, erkek, bütün muhtarlarımızı kapsayacak bir şekilde planlandı. Burada bir öncelik sırası takip ettik. Sağ olsun erkek muhtarlarımız da öncelik ortaya koydular. Bu öncelik sırasını gerçekleştirdik. Kadın muhtarlarımızın da özellikle bu kamera sistemlerini tamamlamış olduk. Kırklareli'mizde de 16 kadın muhtarımız var. Talep eden kadın muhtarlarımıza bu kurulum tamamlanmıştır. Galiba 12 kadın muhtarımız talep etti 4'ü talep etmedi. Biz de 12'sini bunun hemen tamamlamış olduk."

Mekansal Adrese Kayıt Sistemi'ni (MAKS) muhtarların kullanımına açtıklarını anımsatan Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Bu modül deyim yerindeyse dijital alanda hepimizin eli kolu oldu. 50 bin muhtarımızın 45 bin 115'i MAKS projesini aktif olarak kullanmaktadır. Kırklareli'nde ise bu sistemi 287 muhtarımızın tamamı kullanmaktadır. Biraz önce söylediğim 50 bine yakın muhtarımıza da Mekansal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi projesiyle ilgili eğitimimizi de bir vesile ile verdik. Buna şüpheli adres bildirimi sorgulama yöntemini de ekledik. Bu şu demek. Yani bir vatandaşla ilgili. Siz yazıyorsunuz, nüfus idaresi, kaymakamlık, karakol gelene kadar 3, 3,5 ayı geçiyor. Yanlış mı söylüyorum? Veya gelmiyor yani. Öyle de oluyor. Sonra bunu bir muhtarlar toplantısına arkadaşlarımızla beraber değerlendirdiğimizde hemen bunu bir modül içerisine atalım ve bütün kurumlara, kaymakamlığa, emniyete, karakola ve nüfusa 15 gün süre versinler. Yani muhtarımızı bir tartışmanın içerisinde bulundurmayalım, bir tartışmanın içerisine çekmeyelim. Yarın olabilecek herhangi bir hepimizi üzebilecek bir olayda da hem sorumlu tutmayalım hem vicdan azabıyla, her birimizi karşı karşıya bırakmayalım."

-"118 bin metruk binadan 90 bini yıkıldı"

Soylu, geçen kasım ayında valilik ve belediyelerce tespiti yapılan metruk binaların MAS'a eklenmesine de imkan tanındığını vurguladı.

Güvenliğin sadece muhtarın işi olmadığını ancak böyle bir durumda muhtarın güvenlik problemiyle karşı karşıya kalacağı bir alan olduğunu ifade eden Soylu, "Biz uyuşturucuyla ilgili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Bazen bana söylediğim sözler nedeniyle kızıyorlar, varsın kızsınlar. Türkiye'de 118 bin metruk bina tespit ettik, kolay da tespit etmedik, önce 60 bin 70 bin oldu ben biraz zorlayınca 100 bin oldu, 118 bin oldu. Türkiye'de bulunan 118 bin metruk binanın 90 binini yıktık, 15 binini restore ettik, 15 bini de şu an yıkılmayı bekliyor yani 103 bin metruk binayı metruk bina olmaktan çıkardık." dedi.

Soylu bu yapıların mahalle sakinlerini tedirgin eden alanlar olarak kullanıldığını belirtti.

-117 bin kişi uyuşturucudan tutuklu bulunuyor

Soylu Türkiye'deki uyuşturucuyla mücadele konusuna da değindi. Salondakilere "Türkiye'de uyuşturucu suçundan cezaevinde kaç kişi var, biliyor musunuz?" diye soran Soylu, "117 bin kişi" dedi.

Sahada uyuşturucuyla büyük bir mücadele verildiğinin altını çizen Soylu, şöyle sürdürdü:

"Şu an cezaevinde uyuşturucudan yatanların sayısı 117 bin, 15 Temmuz tarihinde bu rakam 35 bindi, sahada çok ciddi bir mücadele ortaya koyuyoruz. Geçen gün Amerika'dan bir arkadaşımız geldi, bir süre orada yaşayan biri şu an Amerika'nın her yerinden uyuşturucu kullanmak serbest, kafelerde kafeteryalarda uyuşturucu kokusundan başka bir kokuya rastlanılmıyor. Bir de bu cinsiyetsizlik denen bir kavram var ya LGBT denen şeyler bir de o her tarafta yaygınlaştı, karşı çıkmak bile günah, kimse bir şey söyleyemiyor, öyle bir baskı altına almışlar. Metruk binalarla mücadelemizi ortaya koymamızın sebebi biz uyuşturucudan yakaladığımız her kişiye anket yapıyoruz. 'Başladıysan nerede başladın?', 'Neyle kaç yaşında başladın?', 'Ailen var mı?', 'Nerede kullanıyorsun, sana kim başlattı?' gibi sorularla esas itibarıyla karşı karşıya kaldığımız problemin nasıl çözüleceğini ortaya koyan bir süreci değerlendiriyor ve politikalarımızı da buna göre ortaya koyuyoruz."

Uyuşturucunun metruk binalar dışında park ve arabalarda kullanıldığına dikkati çeken Soylu, bunlarla ilgili de parkları aydınlatma, polis ve jandarma denetimi gibi pek çok önlem alındığını kaydetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Eğer biz Zeytin Dalı Harekatı'nı yapmasak, eğer biz Barış Pınarı Harekatı'nı yapmasaydık ben bugün rahat bir şekilde söylüyorum. 'Amanos'lar tertemiz.' diyor, bir tek terörist yok. Tarihimizde ilk defa 'Tendürek tertemiz.' diyorum. Bir tek terörist yok." dedi.

Türkiye'nin çok güçlü bir devlet olduğunu, her türlü problemin üstesinden geleceğini anlatan Soylu, Türkiye'nin sadece kendi problemleri değil dünyanın diğer ülkelerindeki sorunları da çözecek gücü olduğunu vurguladı.

Dünyada yaşanan tahıl krizine değinen Bakan Soylu, "Türkiye gıda krizini nasıl çözmüşse, etrafımızdaki karmaşıklıkları, vekalet savaşlarını, katliamları, yoksullukları çözebilecek dünyada tek bir ülke vardır. O da Türkiye'dir. Biz buna inanıyoruz ve Türkiye'yi buna hazırlıyoruz." diye konuştu.

"Bazı sorun ve problemlerle karşılaşabiliriz, bu da normal." diyen Soylu, sorumluluklarının bilincinde olduklarını, hep birlikte sorunları çözeceklerini söyledi. Türkiye'nin terörle mücadelesine değinen Bakan Soylu, yapılan operasyonların başarıyla devam ettiğini vurguladı.

15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Amerika'nın olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"Bunun arkasında kim var? 15 Temmuz'u biz mi yaptık arkadaşlar? 15 Temmuz'u FETÖ yaptı, arkasında bal gibi Amerika vardı. Onu defalarca söyledim. Bu lafı mezara gidince söylemeyeceğiz. Bu iş her yönüyle aydınlığa çıkmıştır. Eğer olmasa adamı orada saklamaz. Adamı bize iade eder. Neyle karşı karşıya kaldığımızı anlatmak için söylüyorum. Eğer biz Zeytin Dalı Harekatı'nı yapmasak, eğer biz Barış Pınarı Harekatı'nı yapmasaydık ben bugün rahat bir şekilde söylüyorum. 'Amanos'lar tertemiz.' diyor, bir tek terörist yok. Tarihimizde ilk defa 'Tendürek tertemiz.' diyorum. Bir tek terörist yok. Bunu neyle yaptık? Eğer Tayyip Erdoğan iktidara geldiği ilk günden itibaren savunma sanayisinde yüzde 20 yerli ve milli oranını yüzde 80'e çıkarmamış olsaydı biz bunların hiçbirini bugün söyleyebilme şansına sahip olamazdık.

Terör koridoru kuracaklardı. Suriye, yani Hakurk'tan. Bugün Pençe Kilit Operasyonu'nun yapıldığı Hakurk'tan Zap'a kadar, oradan Afrin'e kadar terör koridoru kuracaklardı. Bunu kim kuracak? Ben sizin kardeşinizim. Faniyiz, bugün varız, yarın yokuz. Bunu Amerika kuracaktı. Son üç yılda Amerika 2 milyar dolar terör örgütüne bizatihi kendi senatosundan yardım etti. Türkiye'de bir kurum, terör örgütlerinden birisine yardım etsin de bak bakalım Avrupa, Amerika çarmıha geliyor mu? Gelmiyor mu? Nasıl bir süreçle karşı karşıya kaldığımızı anlatmak istiyoruz. PKK'ya ve PYD'ye Amerika tam tamına son üç yılda iki milyar dolar resmi yardım yaptı."

Türkiye'de terörle mücadeleyi artık profesyonel askerlerin yaptığını anlatan Soylu, bunun Recep Tayyip Erdoğan'ın iddiası, iradesi ve ortaya koyduğu programla gerçekleştiğini vurguladı. Artık Türkiye'nin yerli silahlarıyla terörle mücadele ettiğini ifade eden Soylu, şöyle konuştu:

"Eğer bugün İHA'larımız, SİHA'larımız olmasaydı, biz şeye girdik, Afrin'e, Amerika ve Almanya 'Benim tanklarım benim mühimmatlarımı...' Kanada, 'Benim mühimmatlarımı kullanamazsın.' dediler. 'Biz sana bir daha mühimmat vermeyeceğiz.' Acaba bir ay içerisinde biz ne yapacağız diye endişe ederken, ülkemize ve milletimize ne kadar gurur duysak sonuna kadar hakkımızdır. Bir ay içerisinde Amerika'ya da Almanya'ya da Kanada'ya da ihtiyaç duymadan bizim mühendislerimiz şurasında ay yıldız olan mühendisler, onların bize üretmekle satmak istemediklerini onlar üretti. Hatay'a, Gaziantep'e, Kilis'e öbür taraftan havan geliyordu kıymetli muhtarlarımız. İnsanlar ne yapacaklar? Okul yok, okula gidemeyecek çocuklar, üniversiteye gidemeyecekler. Orada 30 kilometrelik koridoru oluşturmak istememizin temel sebebi ülkemizin güvenliğidir."

- "En iyi narkotik polisi annedir"

Narkotik Polisi Anne Projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Soylu, "Uyuşturucu kullanıcılarına sorduğumuzda, 'Eviniz barkınız var mı?' dediğimizde, bunun yüzde 85'ine yakını annesiyle babasıyla birlikte oturuyor. O zaman bizim bunu kiminle denetim altına almamız lazım annesiyle. Onun için Türkiye'nin her tarafında 'En iyi narkotik polisi annedir' diyerek o çocuğun bununla karşı karşıya kalıp kalmadığını evde tespit edebilecek birinci unsur olarak annesiyle kurduğumuz diyalogla bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bulduğumuz sonuç, kardeş sen bunu nerede kullanıyorsun. Yine yüzde 45'in üzerindeki 'Evde kullanıyorum.' diyor. Yüzde 28'i 'Ben bunu metruk binalarda kullanıyorum.' diyor. Biz eve anneyle birlikte ulaşacağız, metruk binaları da yıkarak veya rehabilite ederek onlara ulaşacağız."

Metruk binalarla ilgili de bir problem olduğunu vurgulayan Soylu, "Geliyor metruk binaya kayıt yaptırıyoruz. Siz bunun metruk bina olup olmadığını bilmiyordunuz. Biz bu 118 bin metruk binayı Mekansal Kayıt Sitemi'ne işledik ve dedik ki bu binalara artık kayıt yok. Biz artık bu binalara kayıt yaptırmıyoruz. Sizi de böyle bir sıkıntıdan daha kurtarmış olduk." dedi.

- "Biz milletimizin emrine amadeyiz"

Muhtarlar ile emniyet arasında sürekli bir iletişim hattı olduğunu dile getiren Soylu, şunları söyledi:

"Muhtarlarımızla emniyet arasında sürekli bir iletişim hattımız var bizim. Bilemiyorum burada var mı? Her ilçenin bir hafta içerisinde emniyet müdürümüzle veya jandarma komutanımızla sizler arasında hangi konu olursa olsun farklı konularda da bir iletişim hattı kurulması mecburidir. Yani WhatsApp hattı kurarsınız, başka bir mesajlaşma hattı kurarsınız ama bir derdiniz olur, bir sıkıntınız olura anında oraya ulaşmanız lazım. Kapı duvar değil. Biz milletimizin emrine amadeyiz. Gece gündüz 24 saat özellikle muhtarlarımız bir meseleyi iletiyorsa burada kaymakamlarımız da var, burada valimiz de var, burada emniyet müdürlerimiz ve jandarma komutanlarımız da var. Bu milletin meselesidir ve bu meselenin üzerine düşmek bizim asli vazifemizdir ve görevimizdir. Hiçbir muhtarı meselesiyle yalnız başına bırakmak devletin yapmayacağı bir iştir. Biz sizle beraber çalıştık."

Muhtarların öneminin pandemi döneminde daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Bakan Soylu, "Allah razı olsun. Bütün muhtarlarımız, dünya yaşlılarını evlerinde ölüme terk etmişken, adım atmamışken biz filyasyon ekipleri dahil vefa ekipleri yani maaşından alışverişine, pazar alışverişine kadar tüm yaşlılarımızın eline getirebilecek, evine getirebilecek bir anlayışı hep birlikte burada kurduk. Minnettarız ve müteşekkiriz." diye konuştu.

Son 2,5 yılda birçok afet meselesiyle karşılaşıldığını anlatan Soylu, "Bir afet olduğu zaman en kritik saat 72 saattir. Herhalde 72 saatte kendimizi tamamen klonlayıp her noktaya ulaşabilecek durumda değiliz. Orada devletin mahallesindeki en önemli temsilcisi olan muhtarın verdiği bilgiler, onun yaptığı koordinasyon, bu eğitimlerle geldiğimiz nokta bizi Elazığ'dan Malatya'ya, Giresun Dereli'den, İzmir depremine, Muğla'daki yangından Manavgat yangınına yine bütün bunların yanı sıra Kastamonu'daki sel afetinden Sinop'taki sel afetine, Batı Karadeniz sel afetine kadar birçok noktada biz muhtarlarımızla beraber kurduğumuz o koordinasyonla en ücra noktalara kadar neyin nasıl olduğunu ve neyin ne noktaya getirilebileceğini ve nasıl bir şekilde vatandaşa cevap verebileceğini gerçekleştirmiş olduk."

- "Kimi nerede görüyorsak müdahale ediyoruz"

Uyuşturucu ile mücadele hakkında bilgi veren Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Uyuşturucu meselesine girdiğimiz zaman da onu da tekrar söyleyeyim kıymetli muhtarlar bize kızdılar sentetik uyuşturucular o dönem çok ciddi bir bütün dünyada hal almıştı. Ölümler de 1941'e yükseltmişti ve ben Sayın Cumhurbaşkanı'mıza bu tabloyu ifade edince yani bütün Avrupa'da, bütün dünyada sentetik uyuşturucuların yaygınlığı sebebiyle ölümler yükseldi, uyuşturucudan. 'Bunu hemen çözelim.' dediler. Ve bize bir söz söyledik. Yani uyuşturucu satıcısının bacağının kırılması hususunda 'Var mısın, sen bu sözü söyleyen sen bunu nasıl söylersin?' Ömründe bir tane annenin bu konudaki feryadını duymayan ve bu uyuşturucudan muzdarip olup da bunun pençesi içerisinde kıvrananların karşı karşıya kaldığı durumu görmeyelim. Onun bir fantezi hikaye olduğunu zannedenler elbette bize sallamaya devam ederler. Kara çalmaya devam ederler. Böyle olduğu için güvenlik güçlerimizle birlikte kararlı bir çalışmayla 35 bin olan sayıyı yargıyla birlikte de 117 bin sayısına kadar çıktık. Kimi nerede görüyorsak müdahale ediyoruz. Her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz. Ve bu tedbiri almaya da devam edeceğiz. Hep birlikte de devam edeceğiz. Ve bütün kapasitemizde de bunu sağlamaya çalışacağız."

Soylu, Nüfus ve Vatandaşlar İşleri Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki muhtarlık kayıt sistemi entegrasyonu hakkında bilgi verdi.

Bir başka yenilik olarak Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS) yazılımında da vatandaş başvurusu modülü eklediklerini dile getiren Soylu, "Yani bu da şu, buradan da vatandaşlarımızın muhtarlıkla ilgili taleplerini alıyoruz. Bugüne kadar MUBİS sistemine toplam 138 bin 70 talep geldi. Bunların yüzde 84'ü yani 122 bin 66'sı olumlu sonuçlandı. 16 bin 4'ünün ise işlemleri devam ediyor. Olumlu kapatılan taleplerin yüzde 15'i tamamen yerine getirildi. Yüzde 11'i de yatırım programına alındı. Diğerleri de kanunda değişik bekleyen işleme alınan talepler olarak diğer yapılmayan talepler beklemektedir." şeklinde konuştu.

- "1055 kilometre sınır hattını doğuda ve güneyde tamamladık"

Bakan Soylu, doğu ve güneyde 1055 kilometre sınır hattının tamamlandığını belirtti.

Yaklaşık 200 kilometrenin de 110 kilometresinin ihale edildiği ve bununda büyük bir bölümünün tamamlandığını dile getiren Soylu, "Sadece sınır hattı yapmıyoruz. Güvenlik yolu yapıyoruz, aydınlatma yapıyoruz, termal kameralar yapıyoruz, optik kuleler yapıyoruz. Mesela, sizin sınırınızda 48 optik kule var. Yani burada Kırklareli il sınırında. Yunanistan sınırında 43 optik kule var. Bütün bunları yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz. Şimdi, önümüzdeki mayıs ayından itibaren İller İdaresi Genel Müdürümüz de burada, bedeli ne olursa olsun buradaki güvenlik yollarını hemen yapmaya başlıyoruz Allah'ın izniyle. Doğu ve Güneydoğu'yu bitiriyoruz. Büyük ihtimalle mayıs, haziran gibi biter. O biter bitmez, hemen buradaki güvenlik yollarını da aynı şekilde yapmaya başlayacağız. Genel programımızda bu şekilde devam etmiş olacak." diye konuştu.

(AA)

 

 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR