Srebrenitsa soykırımının kimliği belirlenemeyen kurbanlarının kemikleri korunacak

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta soykırıma maruz kalan Srebrenitsa'da bulunan ve şehrin adını taşıyan Anıt Merkezi, kimliği tespit edilememiş kurbanlara ait kemiklerin korunacağını açıkladı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 05-07-2022 13:55   Güncelleme : 05-07-2022 14:21
Srebrenitsa soykırımının kimliği belirlenemeyen kurbanlarının kemikleri korunacak

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'te 1992-1995 tarihleri arasında yaşanmış olan savaşta soykırıma maruz kalan Srebrenitsa'da bulunan ve şehrin adını taşıyan Anıt Merkezi, kimliği tespit edilemeyen kurbanlara ait kemiklerin korunacağı duyurusunda bulundu.

 

Srebrenitsa Anıt Merkezi Sözcüsü Almasa Salihovic, yapmış olduğu açıklamaya göre, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın sonrasında yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımında öldürülen, kemikleri bulunmuş ancak kimlikleri tespit edilememiş 90 kurbana ait kalıntıların anıt merkezince korunacağını ifade etti.

 

Salihovic, Anıt Merkezi temsilcileri, Bosna Hersek Savcılığı ve Kayıp Kişiler Enstitüsüyle geçen hafta düzenlenmiş olan toplantıda kimliği tespit edilememiş kurbanların durumunun dikkate alındığını söyledi.

 

Kimlikleri tespit edilememiş kemik kalıntılarının yıllardır morglarda tutulduğunun altını çizen Salihovic, "Bu kemiklerin defnedemiyoruz  çünkü kimlik tespiti yapacak kimse yok. Bazı kurbanların yakınları da hayatta olmadığı için kimlik tespiti yapamıyoruz." dedi.

 

Salihovic, Srebrenitsa Anıt Merkezi'nin, savaş yıllarında Hollanda taburunca kullanılan ve "Mavi Hotel" olarak bilinen binayı, bu kemiklerin muhafaza edileceği bir alana çevirmeyi düşündüğünü ve kimliği tespit edilememiş kurbanlara ait kemiklerinin morglardan çıkarılıp bu alanda tutulmasının düşünüldüğünü belirtti.

 

Bu arada, bu yıl 11 Temmuz'da düzenlenecek anma ve cenaze töreninde 50 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek.

 

 Srebrenitsa'da ne oldu?

 

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995 tarihinde Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

 

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolünde olan bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

 

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

 

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 soykırım kurbanının mezarı bulunuyor.

AA Haber 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR