RSI (Göreceli Güç Endeksi) İndikatörü Nedir Nasıl Kullanılır?

Kripto para piyasası dışında tüm para piyasalarında da kullanılan indikatörlerden biri olan RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatörünü sizler için inceledik.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 20-07-2022 11:22   Güncelleme : 20-07-2022 11:33
RSI (Göreceli Güç Endeksi) İndikatörü Nedir Nasıl Kullanılır?

Özellikle ülkemizde ciddi bir kripto para yatırımcısı mevcut. Birçok insan kripto paralar üzerinden gelir sağlayabiliyor. Ancak hatalı yatırımlar sonrası para kaybı yaşayan insanların olduğu da bilinen bir gerçek. Burada devreye bizlere yatırım yaparken kolaylık sağlayıp yol gösteren araçlar yani İndikatörler devreye giriyor. Kripto para piyasası dışında tüm para piyasalarında da kullanılan indikatörlerden biri olan RSI (Göreceli Güç Endeksi) indikatörünü sizler için inceledik.

 

RSI (Göreceli Güç Endeksi) açılımı ile Relative Strength İndex indikatörü en çok kullanılan indikatörler arasında yer almakta.

Teknik olarak bir çizginin alt ve üst sınırlarına olan yakınlığına göre yatırımcılara alım satım sinyalleri verir. Elbet bu alım satım sinyallerinin kesin olmadığı ve kullanıcılarına fikir sahibi olmaları için yol gösterdiğini söyleyebiliriz. Teknik olarak 0 ile 100 arasında bulunan bir aralıkta hareket eden çizgi 70 bandı üzerine çıktığında sat sinyali verir. 0 noktasına ne kadar yakın ise bunun indikatöre göre bir alım sinyali olduğunu da söyleyebiliriz. Bu belirli aralıklar içerisinde hareket eden indikatör alıcı ve satıcı baskısını göstererek kullanıcılarına yol gösterir.

Yukarıda görülen örnekte indikatörünün çalışma mantığı daha rahat anlaşılabiliyor. Alt ve üst bandın içerisinde hareket eden çizgimiz üst banda ne kadar yakın ise indikatörün alım sinyali vermeye o kadar yaklaştığı belirlenir. Görselde görüldüğü gibi üst bandın üzerine çıkan çizgi indikatörün bize satım sinyali verdiğinin bir göstergesidir. Benzer şekilde çizgimizin alt banda yaklaşması alım konumuna yaklaştığımızın bir göstergesidir. Bu bandın altına sarkması ile indikatöre göre ürün alım konumu gelmiş demektir. Sık kullanılan indikatörlerden biri olan RSI indikatörü bizlere bu şekilde alıcı ve satıcı baskısını göstererek alacağımız veya satacağımız ürün hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR