Libya'da Tek Çözüm Seçim

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, Sisi ile ülkedeki siyasi krizi görüştü

DÜNYA
Giriş Tarihi : 05-07-2022 07:50   Güncelleme : 05-07-2022 10:44
Libya'da Tek Çözüm Seçim

İki ülkenin resmi kurumları tarafından yapılan açıklamalara göre, telefonda görüşen Menfi ve Sisi, Libya'daki siyasi krize tek çözüm yönteminin seçimlerin gerçekleşmesinden geçtiği konusunda anlaşmaya vardı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafınca yapılan açıklamasına göre Sisi, Menfi ile görüşmesinde, Libya'da ulusal birliğin sağlanması amacıyla Mısır olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Menfi ve Sisi, siyasi anlaşmaların hayata geçirilmesi için yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması gerektiğini de vurguladı.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi'nin basın ofisi tarafından yapılan açıklamada da Sisi'nin, Libya'nın birliğine dikkat çekerek siyasi güçleri diyaloğa çağırdığı söylendi.

Açıklamada, Libya'da barış ve istikrarı için tek çözümün parlamento ve başkanlık seçimleri olduğu anımsatıldı.

Libya'daki siyasi kriz

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020 tarihinde ki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılması kararlaştırıldı ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirelememişti.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükumeti'nin görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılım göstermediği oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta ise Başağa hükumetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükumeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından sapmakla  suçlayarak görevinin başında olduğunu ve görevi ancak seçilmiş bir hükumete teslim edeceğini belirtmişti.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR