Kuzeni Ayşe Altuntaş'ı Öldürüp Gömdüğü İddiasıyla Yargılanan Sanığa Müebbet Hapis

Kuzeni Ayşe Altuntaş'ı silahla öldürüp kazdığı çukura gömdüğü iddia edilen Mehmet Taşdelen, yeniden yargılandığı davada müebbet hapse çarptırıldı.

YEREL
Giriş Tarihi : 24-03-2023 14:05   Güncelleme : 24-03-2023 14:04
Kuzeni Ayşe Altuntaş'ı Öldürüp Gömdüğü İddiasıyla Yargılanan Sanığa Müebbet Hapis

Kuzeni Ayşe Altuntaş'ı silahla öldürüp kazdığı çukura gömdüğü iddia edilen Mehmet Taşdelen, yeniden yargılandığı davada müebbet hapse çarptırıldı.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya müştekiler, tutuklu sanık Mehmet Taşdelen ve taraf avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı katıldı.

Duruşmada son sözü sorulan sanık Taşdelen, "Ben maktulü öldürmedim, intihar etti. Suçsuzum tahliyemi istiyorum." dedi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Taşdelen'in "kasten öldürme" suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasına oy çokluğuyla hükmetti.

Heyet, sanığa verilen cezada "haksız tahrik" indirimi uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.

İlk yargılamada sanık hakkında takdiri indirim uygulayan heyet, dosyanın istinaf aşamasında Türk Ceza Kanunu'ndaki takdiri indirim koşullarını içeren 62. maddenin değiştirilmiş olduğunu bildirdi.

Yeni TCK 62. maddesi çerçevesinde sanığın pişmanlığını gösteren herhangi bir davranışta bulunmadığına hükmeden heyet, bu nedenle takdiri indirim uygulamadı.

Üye hakimlerden biri karara muhalefet şerhi koyarak, ilk yargılamada sanık hakkında uygulanan "takdiri indirimin" kazanılmış hakkı olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Üye hakim bu nedenle sanık hakkında yine takdiri indirim uygulanması gerektiğinden karara şerh düştüğünü belirtti.

- Davanın geçmişi

Sultangazi'de 18 Temmuz 2019'da saat 05.30 sıralarında kızının evinden çıkarken görüntüsü kameralara yansıyan Ayşe Altuntaş'tan o günden sonra haber alınamamıştı.

Müge Anlı'nın televizyon programına katılan Altuntaş'ın kuzeni Mehmet Taşdelen, bu kişiyle sevgili olduklarını belirtmiş ve çelişkili açıklamalarda bulunmuştu. Şüpheleri üzerine çeken Taşdelen gözaltına alınmış ve emniyetteki sorgusunda cinayeti itiraf etmişti. Taşdelen savunmasında silahın, Altuntaş'ın elinden almaya çalışırken ateş aldığını öne sürmüştü.

Olaya ilişkin hakkında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılan Taşdelen, tutuklu olarak yargılanmıştı.

Davayı 8 Eylül 2021'de karara bağlayan mahkeme heyeti, Taşdelen'i "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alan heyet, cezayı müebbet hapse indirmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanığın cinayete ne zaman karar verdiği tespit edilemediğinden "tasarlama" unsurunun oluşmadığını değerlendirerek hükmü bozmuştu.

 (AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR