Küresel piyasalarda tepki endişesi yükseltiyor

Küresel piyasalar, açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini arttırmasıyla satış ağırlıklı bir seyir izlerken, bugün ABD'de büyüme önde olmak üzere yoğun veri takvimi yatırımcıların ilgi odağında olacak.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 29-06-2022 09:45   Güncelleme : 29-06-2022 14:29
Küresel piyasalarda tepki endişesi yükseltiyor

İstanbul

Merkez bankalarının şahin politikalarının agresifleşmeye başlamasının ardından enflasyon endişesi ve resesyon riski arasında kalan piyasalarda resesyon fiyatlamaları yavaş yavaş enflasyon endişelerinin önüne geçiyor.

Yılın ilk 6 ayının tamamlanacak olması dolayısıyla fon yöneticilerinin portföylerindeki ayarlamaların piyasalarda hareketliliği artırması beklenirken, yoğunlaşan makroekonomik verilerden gelecek işaretlerin fiyatlamalarda önemli ölçüde etki etmesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hafta içinde ülkedeki bankaların stres testlerini geçtiğini duyurmasının ardından bankalardan gelen temettü dağıtımı ve hisse geri alma programları, dün New York borsasında yüzde 1'e yakın yükselişle başlaması için zemin sağlamış oldu.

Buna karşın Conference Board tüketici güven endeksinin 98,7 ile son 16 ayın en düşük seviyesine düşmesi ve endeksin içeriğindeki bazı bölümlerin resesyona dikkat çekmesi pay piyasalarındaki olumlu atmosferi sonlandırarak satış baskısını hızlandırdı.

Buna göre, beklentiler endeksi yaklaşık son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, beklentiler endeksi ile cari durum endeksi arasındaki fark genellikle resesyondan önce oluşan seviyelere geldi.

Ayrıca, ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4'lük artış kaybı yaşadı. Konut fiyatlarındaki yükselişin yavaşladığına işaret eden endeks, martta yıllık bazda yüzde 20,6 yükseliş göstermişti.

Bununla beraber, Wall Street'te yaklaşan bilanço sezonu öncesinde rekor karlılık beklentilerinin revize edilmesinin mantıklı olabileceğine yönelik artan duyumlar  yatırımcıların risk iştahını törpüleyen durumların önünde geliyor.

Fed yetkilileri ise son 40 yılın en güçlü enflasyonunu yaşayan ülke ekonomisinin hafif bir iniş yapabileceğine inanç duymaya devam ediyor.

Dün açıklamalarda bulunan New York Fed Başkanı John Williams ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly enflasyonu düşürmelerini tekrarlarker Daly, Fed'in adımlarının ülke ekonomisinin büyüme hızının daha kararlı bir seviyeye indirebileceğine olan inancını yineledi.

Tahvil piyasalarında geçen gün yaşanan gelişmelerle satış ağırlıklı bir seyrin hakim olduğu gözlemlenirken, bazı varlıkların getiri eğrisinin terse dönmesi sonrası yatırımcıların buradaki ücretlendirmeleri daha yakın bir şekilde  takip etmesi bekleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışının kesin olduğu söylensede, 75 baz puanlık artış ihtimalinin yüzde 96'dan yüzde 86'ya düşmesi dikkati çekiyor. Eylül toplantısında 50 baz puan faiz artırılacağına ilişkin beklentiler ise güçlenmeye devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması ile beraber batılı ülkelerin Rusya'ya karşı başlattığı yaptırımlar genişlemeye devam ediyor. ABD yönetimi, Rusya'nın savunma sanayisini hedef alan yeni yaptırımlar açıklarken, Rus altınının ithalatı da yasaklansı.

Açıklamada, Rusya'nın savunma, sanayi, teknoloji ve imalat sektörlerinin temel taşı konumunda olan devlet kurumu Rostec dahil Rus savunma sanayi için kritik öneme sahip 70 kuruluş ile 29 kişinin yaptırım listesine girdiği söylendi.

Bu gelişmeler ile beraber dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 2,01, Nasdaq endeksi yüzde 2,98 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,56 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem sözleşmelerini yeni güne ise kısıtlı artışlarla başladı.

Avrupa'da dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın söyledikleri takip edilirken, gözler Lagarde'ın bugün devam edecek olan konuşmasının yanında Almanya'da açıklanacak enflasyon verilerine dikildi.

Lagarde dün, ECB olarak temmuzda 25 baz puanlık faiz artışı planları olduğunu ancak enflasyon tehdidinin artması halinde daha güçlü adımlarla ilerleyebileceklerini söylerken, Avro Bölgesi'nde enflasyonun istenmeyen şekilde yüksek olduğunu hatırlattı.

ECB üyesi Martins Kazaks da dünkü açıklamalarında 50 baz puanlık baştan yüklemeli faiz artışının doğru bir karar olabileceğine değinirken, para piyasalarında ECB'nin 50 baz puanlık artışının ihtimalinin yüzde 25 seviyelerinde bulunuyor olduğunu bildirdi.

Hafta boyunca bölgede açıklanacak enflasyon verileri önde olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin enflasyona ile ilgili güçlü işaretler taşıması durumunda bilinmezliğin ve hareketliliğin güçlenme ihtimali bulunuyor.

Dün, New York borsasında satış baskısı etki etmeden önce kapanan Avrupa borsaları alış ağırlıklı bir seyir izlerken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,35, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,90, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,79 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni güne ise düşüşle başladı.

Asya pay piyasaları yeni günde New York borsasıyla aynı oranda satış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Çin'de dün ülke içinde seyahat edenlere yönelik karantina süresinin azaltılması yatırımcı güvenini destekliyor olsada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında devam eden sıfır vaka politikası ülke ekonomisi için tehdid oluşturmaya devam ediyor.

Dolar/yen paritesi bu sabah itibari ile 136,2'ye çıkarak son 24 yılın en yüksek seviyesi olan 136,7'nin hemen altında dengelenirken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 0,25'lik getiri hedefine sadık olamayabileceğine yönelik beklentiler piyasalarda belirsizlikleri yükseltiyor.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Japonya'da perakende satışlar 30 günde yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 3,6 artsa da piyasa tahminlerinin altında kaldı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,09, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,02, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,50 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,80 oranında değer düşüşü yaşadı.

Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 azalışla 2.490,24 puandan bitirdi.

Geçen akşam NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması için Türkiye ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı anlaşma, akşam seansında haberin ardından yaklaşık yüzde 0,5 yükseldi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,7 artışla 16,6747'den bitmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 16,6660 seviyelerinde işlem görüyor.

Analistler, bugün Türkiye'de ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankası başkanlarının konuşmalarının yanı sıra, Avro Bölgesinde tüketici güven endeksi, Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ABD'de 1. çeyrek büyüme ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.480 ve 2.450 seviyelerinin destek, 2.520 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi.

 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR