Kudüslüler, İsrail Kuşatmasındaki Şuafat İle Dayanışma İçin Greve Gitti

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinli esnaf ve kurumlar, İsrail güçlerinin Şuafat Mülteci Kampı'na uyguladığı kuşatmayı protesto için greve gitti.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 12-10-2022 14:05   Güncelleme : 12-10-2022 14:06
Kudüslüler, İsrail Kuşatmasındaki Şuafat İle Dayanışma İçin Greve Gitti

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinli esnaf ve kurumlar, İsrail güçlerinin Şuafat Mülteci Kampı'na uyguladığı kuşatmayı protesto için greve gitti.

Doğu Kudüslü esnaf, 8 Ekim'de bir polisin öldürüldüğü saldırının ardından İsrail güçlerinin Doğu Kudüs’teki Şuafat Mülteci Kampı'ndaki kuşatmasına karşı kampta yaşayan on binlerce Filistinli ile dayanışma amacıyla kepenk kapattı. Doğu Kudüs’teki okullarda da eğitime ara verildi.

Kudüs Öğrenci Velileri Birliği Başkanı Ziyad eş-Şimali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Grevin amacı, Şuafat Kampı ve çevre mahallelerdeki İsrail kuşatması nedeniyle 4 gün boyunca kuşatma altında yaşayan ve çocukları okula gidemeyen Filistinlilerle dayanışmadır." ifadelerinde bulundu.

Şuafat Mülteci Kampında eğitim gören 9 bin kız ve erkek öğrenci bulunduğunu aktaran Şimali, İsrail'in kampa sürekli yaptığı baskınlar ve rastgele attığı gaz bombalarının oluşturduğu güvensizlik nedeniyle bu öğrencilerin dört gündür okullarına gidemediklerini belirtti.

Şimali, ayrıca, kampın dışındaki okullarda eğitim gören 4 bin öğrencinin de İsrail’in kampa giriş çıkışları kapattığı kuşatma nedeniyle buradan ayrılamadığı için okullarına gidemediklerini vurguladı.

- İsrail ordusundan Şuafat’ta toplu cezalandırma

İsrail polisi, 8 Ekim Cumartesi akşamı Şuafat Mülteci Kampı'ndaki kontrol noktasında görevli güvenlik güçlerine, hareket halindeki bir araçtan ateş açıldığını ve saldırıda yaralanan 3 polisten birinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Filistinli direniş grupları ise işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail güçlerine ateş açılmasının, İsrail'in işlediği suçlara ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarına verilen "doğal bir tepki" olduğunu bildirmişti.

Saldırganı arama çalışmalarını dört gündür sürdüren İsrail askerleri, kampı kuşatma altına alarak giriş çıkışlara yasak getirdi.

İsrail ordusunun on binlerce Filistinlinin yaşadığı kampa uyguladığı kuşatma günlük hayatı felç ederken, kamp sakinleri "toplu cezalandırma" olarak niteledikleri kuşatmaya karşı protestolar düzenliyor.

Dün “insanlık onuru adına” süresiz sivil itaatsizlik eylemi başlatan kamp sakinleri, bu kapsamda, kamptaki tüm okullarda eğitimin askıya alınacağını, iş yerlerinin kapatılacağını ve işçilerin greve gideceğini duyurmuştu.

Tel Aviv yönetimi, mart ayında başlattığı "Dalgakıran" isimli operasyon kapsamında, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık baskınlar düzenliyor. Bu baskınlarda aralarında çocukların da bulunduğu 100'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR