Kolombiya hakikat komisyonu yarım yüzyılı geçkin çatışma raporunu yayımladı

Kolombiya'da hakikat komisyonu, ülkede yarım yüzyıldan uzun süredir gerçekleşen çatışmalarla ilgili nihai raporunu yayımladı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 29-06-2022 10:45
Kolombiya hakikat komisyonu yarım yüzyılı geçkin çatışma raporunu yayımladı

Başkent Bogota'daki Jorge Eliecer Gaitan Tiyatrosu'nda açıklamalarda bulunan Hakikat Komisyonu Başkanı Francisco de Roux, Kasım 2018 tarihinden itibaren yapılan araştırmalar sonucunda oluşturulan raporu paylaştı.

Hakikat Komisyonu Başkanı, Kolombiya ve 27 ülkede, 14 binden fazla kişi ile görüşme gerçekleştirdiklerini, ayrıca hem çatışma mağdurları hem silahlı mücadeleye karışan 27 bini aşkın insanın da ifadesini aldıklarını söyledi. Rapora göre, 110 binden fazla insanın kaybolduğunu, 15 yaşından küçük 30 bin çocuğun askere alındığını özellikle belirten Roux, 6 bin 402 kişinin ise yargısız infaz mağduru olduğunu açıkladı.

Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve yardımcısı Francia Marquez'in süreci devam aksatmayacaklarına inandıklarını dile getiren Başkan, "60 yılı aşkın süredir devam eden bu çatışmanın gerçeğini 3,5 yıl içinde aydınlatmak, kurbanları onurlandırmak, bir arada yaşamayı sağlamak ve bu acıların tekrarlanmaması için bir görev edindik." dedi.

"Halkımız, son 5 yıldır en sakin dönemini yaşıyor"

Roux, rapor hazırlanırken, mağdurlarla dayanışma ve uluslararası toplumun barış sürecine verdiği desteğin altını çizerek, ülke içinde ve dışında destek gördüklerini söyledi.

Kasım tarihinde Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasının büyük ve iyi bir gelişme olduğunu anlatan Roux, "Kurbanları dinlemek, savaşa götürülen çocuklar, kayıp insanların araştırılması, toplu mezarlar, aşağılanan binlerce kadın ve katledilen çocuklar bizi korkunç şekilde sarstı. Halkımız, yarım asır sonra son 5 yıldır en sakin dönemini yaşıyor." dedi.

"Rapor, yalnızca şiddetin geçmişine ışık tutmakla kalmıyor"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de raporun sunulmasının Kolombiya için tarihi bir an olduğunu açıkladı.

Gerçeğin mağdurlar ve toplum için gözardı edilemez bir hak olduğunu kaydeden Bachelet, "Rapor, yalnızca şiddetin geçmişine ışık tutmakla kalmıyor, aynı zamanda Kolombiya'da herkes için barışın geleceğini inşa etmek adına ihtiyaç duyduğu parçaları bir araya getirmeye yardımcı olacak." dedi. Ayrıca yapılan etkinliğe Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı Petro ile yardımcısı Marquez de katılım sağladı.

 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR