Kırgızistan'da "7 Nisan Halk Devrimi" Kurbanları Anıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 13 yıl önce güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak amacıyla açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenler için resmi anma töreni düzenlendi

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-04-2023 14:27
Kırgızistan'da

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 13 yıl önce güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak amacıyla açtığı ateş sonucu hayatını kaybedenler için resmi anma töreni düzenlendi.

Tarihe "7 Nisan Halk Devrimi" olarak geçen olaylarda yaşamını yitirenlerin kabirlerinin yer aldığı Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi'ndeki törende çelenk sunuldu ve dua okundu.

Törene Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, eski Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Müftü Zamir Rakiyev, bölge valisi ve bazı bakanlar katıldı.

Caparov, yayımladığı mesajda, "Bugün, 7 Nisan Halk Devrimi'nin 13. yıl dönümü. Bu olay, siyasi açıdan önemlidir. Kırgız halkı, haksız yönetime karşı çıkmış ve adaletsiz düzeni değiştirmek için ayaklanmıştı. Ne yazık ki 7 Nisan Halk Devrimi'nin bedeli çok yüksekti ve yurttaşımızın hayatına mal oldu. Halkın özgürlüğü için mücadele veren evlatlarımızın parlak anıları her zaman Kırgız halkının kalbinde yaşayacaktır." ifadelerini kullandı.

- 7 Nisan Halk Devrimi

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'da demokratikleşme ve sosyal taleplerle başlayan yönetim karşıtı gösterilerin sonunda iktidar devrilmiş, güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 100'e yakın kişi yaşamını yitirmişti.

Dönemin Devlet Başkanı Kurmanbak Bakiyev, ülkeden kaçarak Belarus'a sığınmıştı.

Kurulan geçici yönetimin başına Roza Otunbayeva getirilmişti.

(AA)

Halil YILDIRIMHalil YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR