Japonya ve Güney Kore'den 'Pyongyang endişesi', 2017'den sonra yapılmış ilk üçlü zirvede

ABD, Japonya, Güney Kore liderlerini 2017'den sonra ilk kez bir araya getiren zirvede, Kuzey Kore'nin ihtimaller dahilinde olan bir nükleer denemesine karşı üçlü iş birliği yapılacağı belirtildi.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 30-06-2022 09:15
 Japonya ve Güney Kore'den 'Pyongyang endişesi', 2017'den sonra yapılmış ilk üçlü zirvede

 

Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Madrid'deki 32. NATO Zirvesi'ne davetli ülke mevkisiyle geldiler.

ABD Başkanı Joe Biden ile yan yana gelen iki lider, Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerinin tehdit oluşturduğu Hint-Pasifik'te üçlü güvenlik iş birliğinin yükseltilmesi konusunda ortak noktada buluştular.

Zirve marjında gerçekleşen 23 dakika süren  bu üçlü zirvede Japon Başbakan, Kuzey Kore'nin "nükleer deneme" dahil olası provokasyonlarına karşı büyük endişeler taşıdığını bildirdi.

Kişida, "Üçlü birliğin güçlendirilmesi konusunda Japonya-ABD ve Güney Kore-ABD ittifaklarının caydırma kapasitesinin güncellenmesi gerekiyor." diyerek devam etti.

Pyongyang'ın olası bir nükleer deneme yapması ihtimaline değinen Kişida, denemeye karşı cevabın, ortak tatbikat dahil üçlü seviyede verilebileceğine parmak bastı.

Seul hükümetinin dediğine göre görüşmede Yoon, Kuzey'in kışkırtmalarına "güçlü bir yanıt verilmesini" fakat "Pyongyang'la diyaloğa dönebilmesi" için üç ülkenin işbirliğini sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Üç lider, bölgesel caydırıcılık ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Kuzey Kore'nin silah programlarının engellenmesini kapsayan kararlarının doğru bir şekilde uygulanması için iş birliğinin önemini dikkat çekti.

Beyaz Saray'dan zirve konusunda yapılan açıklamada, "Biden, Japonya ve Güney Kore'nin savunmasına yönelik bitmeyen desteğini tekrar dile getirdi." ifadesine yer verilmişti.

ABD, Japonya ve Güney Kore liderleri en son Eylül 2017'de buluşmuşlardı. Kişida, Ekim 2021'de, Yoon da Mayıs 2022'de mevcut görevlerine resmen başlamıştı.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR