İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Bakan Çavuşoğlu İle Ortak Basın Toplantısında Konuştu:

"Bir terör örgütünü teşvik etmek, bununla ilgili propaganda yapmak ve onu desteklemek için atılan adımlar artık suç teşkil edecek"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-12-2022 16:34   Güncelleme : 22-12-2022 16:35
İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Bakan Çavuşoğlu İle Ortak Basın Toplantısında Konuştu:

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesindeki PKK terör örgütü mensuplarının faaliyetlerine ilişkin, "Bir terör örgütünü teşvik etmek, bununla ilgili propaganda yapmak ve onu desteklemek için atılan adımlar artık suç teşkil edecek." dedi.

Billström, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'da yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 13 Kasım'da İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle Türk halkına başsağlığı diledi.

Türkiye'nin terörle mücadele ettiğinin bir kez daha görüldüğünü ifade eden Billström, iki ülkenin adalet bakanlarının çok daha yakın işbirliği içerisinde çalıştığını, kamu kurumlarının bilgi paylaşımında bulunduğunu, silahlı kuvvetlerin de bu konuda temaslarını artırdığını aktardı.

Bakan Billström, "Diplomatlarımız özellikle Ukrayna'daki savaştan başlamak üzere Suriye'deki durum, AB ilişkileri konusunda birçok farklı alanda Türkiye'yi ziyaret ediyorlar, Türkiye ile çok önemli başarılara imza attık ama tabii ki sadece terörizmi konuşmuyoruz. Gelecekte müttefik olacak iki ülke olarak İsveç'in de Türkiye'nin de birbirlerini farklı uluslararası alanda da tanıması ve çalışması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

- Ukrayna'daki savaş

Tobias Billström, Ukrayna'da devam eden savaşın İsveç ve Türkiye için ciddi sorun yarattığını söyleyerek Ukrayna'ya daha fazla yardımcı olunabileceğini dile getirdi.

Türkiye'nin son derece önemli bir diplomatik temsile sahip olduğunu kaydeden Billström, Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmak istediğini belirtti.

Bir gazetecinin, PKK terör örgütü yandaşlarının İsveç sokaklarında propaganda yaptığını, DEAŞ terör örgütü yandaşlarının da bu tür propagandalarının ülkesinde müsamahayla karşılanıp karşılanmayacağını sorması üzerine Billström, şunları kaydetti:

"Bu konudaki terörizmle ilgili mevzuatımızı güçlendirme aşamasındayız ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile bugün yaptığımız görüşmede de bunu ele aldık. Bu da tabii ki ahitnameyle ilgili taahhüt çerçevesinde yapılıyor. PKK ve DEAŞ dediğiniz zaman tabii ki bu değişiklik, özellikle bu mevzuat onlar nezdinde de onları kısıtlayacak. Buna ilaveten yeni bir suç kabul edeceğiz. Bu suç, özellikle de bir terör örgütünü teşvik etmek, bununla ilgili propaganda yapmak ve onu desteklemek için atılan adımlar artık suç teşkil edecek. Dolayısıyla taahhütlerimizi yerine getirmek için somut adımlar atıyoruz bu ahitname çerçevesinde. Tabii ki ifade özgürlüğü başka bir şey. Toplantı, özgürlüğü de ifade özgürlüğü de... Tabii ki demokrasinin ve anayasanın önemli bir parçası. Ancak bu mevzuat bizim bu ahitnamede koymuş olduğunuz taahhütleri yerine getirmemizi sağlayacak."

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR