Hazine Ve Maliye Bakanı Nebati İzmir İktisat Kongresi Tanıtımında Soruları Yanıtladı

"(Kongre) İki aşamalı ve 4 Mart'a kadar devam edecek şekilde dizayn edildi" "Birisi 1923’te ortaya konmuş hedefler, 100 yıl içerisinde nereye gelmiş, yani geçen yüzyılın değerlendirilmesi. İkinci ayak da yeni yüzyıl ve bizim hedefimiz olan Türkiye Yüzyılı’nın nasıl olacağına ilişkin bir yol haritasının önerildiği bir kongre olacak"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-12-2022 13:49
Hazine Ve Maliye Bakanı Nebati İzmir İktisat Kongresi Tanıtımında Soruları Yanıtladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir İktisat Kongresi için iki ana başlık belirlendiğini belirterek, "Birisi 1923’te ortaya konmuş hedefler, 100 yıl içerisinde nereye gelmiş, yani geçen yüzyılın değerlendirilmesi. İkinci ayak da yeni yüzyıl ve bizim hedefimiz olan Türkiye Yüzyılı’nın nasıl olacağına ilişkin bir yol haritasının önerildiği bir kongre olacak." dedi.

Nebati, Yeni Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi'nin tanıtımı dolayısıyla İzmir'de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İzmir İktisat Kongresi için iki ana başlık belirlendiğini ifade eden Nebati, "Bir tanesi 1923’te ortaya konmuş hedefler, 100 yıl içerisinde nereye gelmiş, yani geçen yüzyılın değerlendirilmesi. İkinci ayak da yeni yüzyıl ve bizim hedefimiz olan Türkiye Yüzyılı’nın nasıl olacağına ilişkin bir yol haritasının önerildiği bir kongre olacak." diye konuştu.

Nebati, bu kapsamda kongrenin iki aşamalı ve 4 Mart’a kadar da devam edecek şekilde dizayn edildiğini, kongre için akademisyenlerden oluşan bir danışma kurulunun da oluşturulacağını kaydetti.

- "Kongrenin yapılacağı bina, günlük hayatın bir parçası haline gelecek"

Nebati, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de aynı tarihte farklı bir İktisat Kongresi organize edeceğinin hatırlatılması üzerine, bir ülkenin iktisat politikalarını ve uygulamalarını belirleyecek olanın merkezi hükümet olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla merkezi hükümetin yapması gereken bir işi eğer başkaları üstleniyorsa, bu amacı dışına çıkan bir çalışma demektir ve bunun ne kabul edilebilir ne sürdürülebilir bir tarafı vardır." değerlendirmesinde bulundu.

İzmir İktisat Kongresi'nin yapıldığı binanın 1979 yılında CHP belediyeleri tarafından yıktırıldığını ve otoparka dönüştürüldüğünü anımsatan Nebati, bu alanın bu yılın nisan ayında İzmir Valiliği tarafından satın alındığını söyledi.

Nebati, binanın gelecek yıl 17 Şubat tarihine yetiştirilmek üzere hazırlıklarının yapıldığını, ihale süreçlerinin tamamlandığını ve inşaata başlandığını vurgulayarak, "Sonra kalkıyor birileri, 'Ben burada toplantı yapacağım.' diyor. Yani bunun izah edilebilir bir tarafı gerçekten yok. Her şeyin bir usulü, yol ve yöntemi vardır. Bunun dışına çıkarsanız, tek başınıza kalır, şehrinize katkı sağlayacak bir organizasyonu sekteye uğratmaya gayret eden bir görünüm ortasında kendinize rol biçmiş olursunuz.” diye konuştu.

Binanın sadece kongre sürecinde değil İzmir'in her türlü etkinliğinde kullanılacağını anlatan Nebati, "Kültürel, sosyal etkinliklerinde ve özellikle de Yeni Yüzyılı karşılayacak olan ve merkez olarak kabul edilmiş bu kongrede kullanılacak. Bina, Türkiye’nin mutlak suretle teorileriyle, kuramlarıyla, uygulamalarıyla, önerileriyle günlük hayatının bir parçası haline gelecek.” ifadelerini kullandı.

 

(AA) 

Hamit Yiğit GeçerHamit Yiğit Geçer

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR