Gazze Şeridi'nde Filistin'in "Bağımsızlık Bildirisi"nin 34'üncü Yılı Kutlandı

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi kıyısında "bağımsızlığımız geri döndüğümüz gündür" sloganıyla organize edilen spor etkinliklerinde "Filistin Bağımsızlık Günü" kutlandı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-11-2022 14:41
Gazze Şeridi'nde Filistin'in

Gazze Şeridi'nde, direnişin efsane lideri Yasir Arafat tarafından 15 Kasım 1988'de duyurulan "Bağımsızlık Bildirisi"nin 34. yıl dönümü nedeniyle etkinlikler düzenlendi.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi kıyısında "bağımsızlığımız geri döndüğümüz gündür" sloganıyla organize edilen spor etkinliklerinde "Filistin Bağımsızlık Günü" kutlandı.

Bisiklet ve yaya yürüyüşlerine katılan gençler, Filistin bayrakları ve çeşitli sloganların yazıldığı pankartlar taşıdı.

Filistinli gençler, etkinliklerinde bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasına ilişkin BM kararlarının uygulanması yönünde taleplerini dillendirdi.

Filistinli gençlerden Muhammed Mahra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu etkinliklerle vatan sevgisini aşılamaya çalıştıklarını söyledi. Mahra, her yıl kutlanan 15 Kasım'ın Filistinliler için en önemli günlerden biri olduğuna işaret etti.

- "Filistin halkı, işgalcinin işlediği suçlara rağmen bağımsızlığını kutlamaya devam ediyor"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Bağımsızlık Bildirisi'nin yıl dönümü münasebetiyle dün yaptığı konuşmada, barış ve istikrarın Filistin haklarının BM kararları doğrultusunda kabul edilmesiyle başlayacağını söylemişti.

Bu hakların başında da başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması geldiğini dile getiren Abbas, "Filistin halkı, işgalcinin işlediği tüm suçlara rağmen ulusal bağımsızlığının 34. yıl dönümünü kutlamaya devam ediyor." diye konuşmuştu.

Bağımsızlık Bildirisi'ni Filistin tarihinde bir dönüm noktası olarak tanımlayan Abbas, "Balfour Deklarasyonu'ndan beri mücadelesini başlatan Filistin halkı, bağımsız Filistin Devleti kurulana kadar uluslararası meşru kararlara dayanan ulusal haklarından vazgeçemeyecek." ifadelerini kullanmıştı.

- Bağımsızlık Bildirisi

Başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin bağımsızlık bildirisinin üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen Filistinliler hala İsrail işgali altında yaşıyorlar.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) siyasi ve askeri mücadelesinin ilkesi olan bağımsız Filistin Devleti için birçok siyasi girişimde bulundu ancak bölgesel ve uluslararası değişimler sebebiyle bir sonuç vermedi.

FKÖ'ye bağlı Filistin Ulusal Konseyi, 15 Kasım 1988'de Cezayir'de Filistin Devleti'nin kurulduğunu dünyaya ilan etti.

Bağımsızlık Bildirisi'nde Yasir Arafat'ın şu sözlerine yer verildi:

"Filistin Ulusal Konseyi, Arap Filistin halkı adına Filistin topraklarımızda başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin bağımsızlığını ilan ediyor. Bu da bağımsız vatanı için birkaç nesil boyunca kayıplar veren Filistin halkının tarihi ve hukuki doğal hakkıdır. Bağımsızlık Bildirisi aynı zamanda Arap Birliği zirveleri ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 1947 yılında aldığı kararların oluşturduğu uluslararası meşruiyet ile Filistin halkının kendi kaderini belirleme hakkı doğrultusundadır."

Filistin Devleti'nin bağımsızlık ve egemenliğini sağlamak için İsrail işgaline karşı mücadelenin sürdürülmesini içeren Bağımsızlık Bildirisi'nde, işgale karşı aynı zamanda Arap ülkelerinin çabalarını birleştirmesi talebinde de bulunuldu.

Filistinliler, her yıl 15 Kasım'da abluka altındaki Gazze Şeridi, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'ün yanı sıra Suriye, Ürdün ve Lübnan'da bulunan mülteci kamplarında bağımsızlık ilanını kutluyor.

Filistin hükümeti 15 Kasım Salı gününü resmi tatil ilan ederken, Filistinlilerden yürüyüşler yapma çağrısında bulundu.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR