Ege İhracatçı Birlikleri Heyeti Kolombiya'yı Ziyaret Etti

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ticaret heyeti, Kolombiyalı şirketlerle işbirliği ve ihracat olanaklarını değerlendirmek üzere, bu ülkeye ziyarette bulundu

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-03-2023 09:49
Ege İhracatçı Birlikleri Heyeti Kolombiya'yı Ziyaret Etti

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ticaret heyeti, Kolombiyalı şirketlerle işbirliği ve ihracat olanaklarını değerlendirmek üzere, bu ülkeye ziyarette bulundu.

Heyete, başkent Bogota'daki bir otelde "Türkiye-Kolombiya Dış Ticareti" üzerine genel ve sektörel bir sunum yapıldı.

Türkiye'nin Bogota Ticaret Müşaviri Muhammet Hartavi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'den 28 firmanın temsilcilerinden oluşan heyette; tekstilden gıdaya, otomotivden turizme kadar birçok sektörden ihracatçıların yer aldığını söyledi.

Hartavi, Kolombiyalı firmalarla görüşmelerde, ihracatçıların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirterek "Kolombiya'da ihracatta navlun giderlerinin düşmesi ve Çin'e alternatif tedarikçi arayışı gibi gerekçeler kaynaklı ciddi bir potansiyel var." ifadesini kullandı.

Kolombiya pazarına ilgi duyan firmalar için Latin Amerika bölgesinin özelde de Kolombiya için ikili ilişkilerin önemli olduğunu kaydeden Hartavi, kurulan bağlantıların, uzun vadede ihracat için gerekli olduğunu vurguladı.

Heyetin, programın ikinci gününde ikili iş görüşmeleri yapacağı ve Kolombiyalı firmaları ziyaret edeceği belirtildi.

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kolombiya ile ticarette verilen açığın kapatılması gerektiğini söyledi.

Eskinazi, "Ticaret açığımız enerji sektöründe görünüyor. Kolombiya ile her şey yapılabilir; özellikle yaptırım yapmak isteyenleri buraya getirip yüz yüze görüşmeler gerçekleştireceğiz." dedi.

Her ülkenin kendi içine kapandığını, kapanma sebebinin ise vergi duvarları olduğunu ifade eden Eskinazi, Kolombiya'daki en büyük sıkıntının, vergi olduğunu kaydetti.

Eskinazi, tekstil sektöründen gelen firmaların yüzde 40 gibi vergiyle karşılaştıklarına işaret ederek "Bunların zamanla aşılabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmalarıyla hem Kolombiya hem Avrupa Birliği'nde (AB) yapacağı yeniliklerle bu pazarlarda yerini alacağını düşünüyoruz. Temaslarımız devam edecek, Kolombiya ile zaten iyi giden bir ilişki düzeyimiz var. İyi bir seyahat oldu. Umarım bunun meyvelerini yakın zamanda alırız." değerlendirmesini yaptı.

(AA)

Halil YILDIRIMHalil YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR