Dünya Göçebe Oyunları Bursa'da Gerçekleşecek

Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, "Bu oyunları dünyada yok olmaya yüz tutmuş, değer verilmemiş veya göz ardı edilmiş birçok kültürel zenginliğin kamuoyuyla buluşması için önemli bir araç olarak görüyorum." ifadelerinde bulundu.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 06-09-2022 16:25
 Dünya Göçebe Oyunları Bursa'da Gerçekleşecek

Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, "Dünya Göçebe Oyunları, etnik milliyetçilik ve bölgesel çatışmaların giderek arttığı günümüzde dünya barışına katkı sunmayı, toplumlar arasında iş birliğini güçlendirmeyi, sivil diplomasiyi geliştirmeyi, hoşgörü ve yardımlaşmayı teşvik etmek için dünya kültürlerinin çeşitliliğini ve öz gönüllülüğünü yeniden canlandırmayı amaçlıyor." ifadelerinde bulundu.

29 Eylül-2 Ekim'de gerçekleştirilecek olan 4. Dünya Göçebe Oyunları Bursa'nın İznik ilçesinde gerçekleşicek. Oyun öncesinde hazırlıkların devam ettiği alanda tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantı Hakan Kazancı ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşti. Kazancı'nın toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Devletleri Teşkilatı'nın devlet başkanları düzeyinde kararlaştırılmış dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu olan Dünya Göçebe Oyunları'nın ilkinin 2014 yılında Kırgızistan'da gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Kazancı bu organizasyonun 2'ncisi (2016) ve 3'üncüsünün (2018) de yine Kırgızistan'da düzenlendiğini dile getirdi. Organizasyonun 4'üncüsünün (2020) ise pandemi nedeniyle ertelendiiğini belirten Kazancı bu seneki organiasyonun Türkiye'de yapılacağını belirtti.

Göçebe kültürünün insanlık tarihi kadar eski olduğunu ve o zamanlardan bugünlerimize ulaşmış olduğunu belirten Kazancı, şöyle konuştu:

"Çeşitli nedenlerle bulundukları yerlerden ayrılarak yeni yaşam alanlarına varmak için yollara düşen göçebeler, uzun yolculukları sırasında karşılaştıkları insanlardan etkilenmişlerdir. Aynı zamanda da kendi kültürlerini de o insanlarla paylaşmışlardır. Büyük insan toplulukları arasındaki etkileşimin kurulmasında tarih boyunca göçlerin etkisi yadsınamaz. Günümüzde çok farklı nedenlerle bulundukları coğrafyadan ayrılan göçebeler, kültürel etkileşimini devam ettirmede bu önemli rollerini sürdürüyor. Dünya Göçebe Oyunları, etnik milliyetçilik ve bölgesel çatışmaların giderek arttığı günümüzde dünya barışına katkı sunmayı, toplumlar arasında iş birliğini güçlendirmeyi, sivil diplomasiyi geliştirmeyi, hoşgörü ve yardımlaşmayı teşvik etmek için dünya kültürlerinin çeşitliliğini ve öz gönüllülüğünü yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

Spordan sanata, gastronomiden geleneksel spor deneyimlerine dek pek çok etkinliği barındıran Dünya Göçebe Oyunları, dünyanın dört bir yanından halkların kültürel tarihi mirasını korumayı, yaygınlaştırmayı, kültürler arası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi, geliştirmeyi, geleneksel oyunları ve yarışmaları dünya çapında yaygınlaştırmayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi hedefliyor. Renkli yarışmalar, çeşitli müsabakalarla geleneksel spor ve kültürlerin icra edildiği etkinlikler, misafirlerini geleneksel sporlar ve kültürlerden izler taşıyan keyif dolu bir yolculuğa da çıkaracaktır."

 

- Atlı oyunlar, ulusal güreşler, geleneksel okçuluk müsabakaları...

Hakan Kazancı, bu organizasyonun ileriye dönük ümit verici olduğunu, ülkeler arasında ortak anlayış ve kültürün daha anlaşılır ve pekişir olmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Kazancı Dünya Göçebe Oyunları'nı kültürel diplomasinin de merkezi olarak gördüğünü şu sözleriyle ifade etti, "102 ülkeden 3 binden fazla sporcunun katılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda yer alacak faaliyetlerde geçmişten günümüze uzanan geleneksel sporlar sergilenecek. Özel oluşturulan spor alanları ile çeşitli müsabakalara ev sahipliği yapacaktır. Özellikle atlı oyunlar, ulusal güreşler, geleneksel okçuluk dallarında birbirinden güzel müsabakalar izleyeceğiz." 

Bu etkinlikte aynı amanda ortak kadim kültürlerin yansımalarının görüleceğine dikkat çekti.

Kazancı aynı zamanda Dünya Göçebe Oyunları'nda bu geleneksel oyunların dışında 40'tan fazla da oyun dalının yer alacağını söyledi ve şunları kaydetti:

"Dünya mutfaklarından çeşitli lezzetlere ev sahipliği yapan gastronomi etkinliğinde 20 ülkenin mutfağı, kendi ülkelerini temsil eden en iyi aşçılar tarafından tanıtılacak ve bu lezzetleri katılımcılara ikram edecektir. Bununla birlikte geçmişten günümüze de süregelen el sanatları, çeşitli dallarda 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda sergileme ve atölyeler olarak yer bulacaktır. Hat, ebru, iğne oyası, cam üfleme, eldiven, tüp işlemeleri, filografi, bez bebek yapımı, sedef işçiliği, keçecilik, merkezi İznik olan çinicilik başta olmak üzere birçok geleneksel sanat, Dünya Göçebe Oyunları'nda ilgilileriyle buluşacaktır. Dünyaca tanınmış ses sanatçıları, Türkiye'nin önde gelen sesleri, ulusal ve uluslararası folklor ekipleri, halk dansları, çocuk şarkıları, konseri ve korolarıyla sahne alacaklardır. Geri dönüşüm, kolaj, ebru atölyesi, oyuncak, tasarım, resim, kukla, pastel boya, ritim, denge, masal atölyeleri gibi atölye çalışmalarını da faydalı ve önemli buluyoruz. Çocuklara özel sanat etkinlikleri, 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın ana unsurlarından olacak, 'çocuk obası' adıyla kurulacak etkinlik alanında çocuklara sanat eğitimleri ve uygulamalı sanat atölyeleri imkanı sunulacak."

Hakan Kazancı, katılımcılara ülkelerinin kültürlerini, geleneklerini ve yaşam biçimini yansıtan ürünler sunulacağı bilgisini verdiğini ifade etti.

Bu oyunları dünyada yok olmaya yüz tutmuş, değer verilmemiş veya göz ardı edilmiş birçok kültürel zenginliğin kamuoyuyla buluşması için önemli bir araç olarak gördüklerini bildiren Kazancı, "Dünya Göçebe Oyunları'nın sivil diplomasi ayağı da bulunuyor. Bu etkinliğimiz aynı zamanda kültürel diplomasiyi, gastro-diplomasi ve spor diplomasisini de kapsıyor. Bu oyunlar sadece Türklerin değil aynı zamanda tüm göçebe halklarının tarihsel hafızalarını canlandırması açısından çok önemlidir. Bizlere göçebe kültürünü farklı bir yönüyle paylaşma fırsatını veren bu oyunlarda yer alacak tüm katılımcılara şimdiden başarılar diliyorum." ifadelerinde bulundu.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR