Dışişleri Bakanlığı 2023 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın: "Türkiye çatışmaların ve istikrarsızlıkların ortasında adeta istikrar, huzur ve refah adası olarak bulunuyor"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-11-2022 14:29
Dışişleri Bakanlığı 2023 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Türkiye'nin, çatışmaların ve istikrarsızlıkların ortasında adeta istikrar, huzur ve refah adası olarak bulunduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanlığına 2023 yılı için 16 milyar 778 milyon 583 bin lira bütçe ayrıldığını ancak bunun yeterli olmadığını savundu.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uluslararası ortamın gergin olduğunu vurgulayan Çeviköz, bu ortamda Dışişleri Bakanlığına her zamankinden daha fazla sorumluluk düştüğünü belirtti.

Çeviköz, "Ülkemizin dış politikada sorunlarla aynı anda mücadele etmek zorunda kaldığı bir dönemde Dışişleri Bakanlığı bütçesinin genel bütçeden hak ettiği payı alamamış olmasını Türkiye'nin çıkarları açısından son derece endişe verici buluyorum." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın, enerji kaynaklarının sevkiyatı için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlamaya yönelik teklifini anımsatan Çeviköz, "Burada önemli olan Türkiye'nin üçüncü ülkelere satış yapma yetkisinin olup olmayacağı. Projenin Türkiye için avantajı ne olacak?" diye sordu.

- "Vize başvuru merkezine döndü"

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, partisinin vize başvuru merkezine döndüğünü, vize başvurusu ret edilenlerin kendilerinden yardım istediğini söyledi.

Bu konuya bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Özsoy, "Türkiye'de yapılan bütün başvurulara yönelik örtük bir ambargonun olduğunu ve bu konuda hükümetin bir şey yapması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Özsoy, Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin taraf olmamasını desteklediklerini belirterek, tahıl koridoru konusunda da emek sarf eden herkese teşekkür etti.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Türkiye'nin, küresel düzeyde askeri, siyasi, ekonomik, ekolojik birçok girift sınamayla karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

Dünyanın belirsizlik ve istikrarsızlıkla dolu bir çağda olduğunu belirten Sezgin, "Türkiye bu ortamda gerektiği gibi konumlanabildi mi, yoksa savrulmalar ve tenakuzlar girdabında mı? Maalesef Türkiye'nin dış politikası kalmamıştır." görüşünü savundu.

-"Diğer ülkelere örnek davranış"

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Rusya-Ukrayna savaşının, birçok ülkeyi etkilediğine işaret etti.

Avrupa'da güvenlik mimarisinin çöktüğünü, ekonomik sistemin bozulduğunu, gıda ve enerji tedarik zincirinin bozulmakla kalmayıp istikrarsızlığa saplandığını söyleyen Özdemir, "Ülkemizin Rusya- Ukrayna savaşında takındığı tutum, barışın her düzlemde tesis edilmesi için diğer ülkelere örnek olan bir davranıştır." dedi.

Türkiye'nin yeni bir dünyanın inşasında sorumluluk üstlendiğine dikkati çeken Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Yüzyılı inancıyla yoluna devam eden ülkemizin sadece bölgesel gelişmelerle sınırlı kalmayıp, küresel gelişmelerin tamamında öncü olan bir aktör konumuna erişebilmesi yüksek potansiyelimizi tescillemiştir. Böylesi bir dönemde Türk dünyası ülkeleriyle girişilen ortaklığın Türk Devletleri Teşkilatıyla ileri bir düzeye taşınması ve yayınlanan vizyon belgesiyle ortak çabaların geniş bir kapsamda değerlendirilmesi sadece bizim ve bu yapının ortakları için değil dünyanın geri kalanı için de istikrar ve barışın anahtarı konumundadır. Türkiye ve Türk dünyası 21. yüzyılı her yönüyle şekillendirebilecek kudrete sahiptir."

- "Dış politikamız, ülkemizin aktif olduğunu gösteriyor"

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, dünyanın, etkileri her alanda hissedilen kapsamlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirtti.

Bu dönemde, siyasi ve ekonomik alanlarda ciddi küresel kırılmalar yaşanırken güç dengelerinin de hızla değiştiğine işaret eden Aydın, "Birden fazla güç odağı kendi menfaatlerini gözetmek için küresel meselelerde söz sahibi olmaya çalışıyor. İşte böyle çalkantılı bir dönemde ülkemizin uyguladığı 'girişimci ve insani dış politika' anlayışı daha da önem kazanıyor. Sadece yakın coğrafyamızda değil, tüm dünyada uygulanan etkin dış politikamız bugün ülkemizin sahada ve masada ne kadar aktif olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgesinde ani gelişen olaylara yerinde müdahale ettiğini ve mazlumların derdine derman olduğunu anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"Ülkemiz üzerinde masalarda kurgulanan oyunları gerektiğinde sahada bozuyoruz. Dış politikamızın genişleyen ufukları, küresel çaptaki tüm sorunları yakından izleyerek inisiyatif alabilmemizi sağlıyor. Salgın ve ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte uluslararası alanda belirsizlik arttı. Artık sorunlar çok katmanlı ve çok boyutlu. Sorunlar ve elbette çözüm yolları da baş döndürücü bir hızla değişiyor, dönüşüyor. Ülkemiz, bu sorunlara mukabele etmek, çözüm yolları üretmek ve fırsatları kollamak için girişimci ve insani dış politikamız çerçevesinde gerekli adımları kararlılıkla atıyor. Göç, iklim değişikliği, terörizm, yabancı ve İslam düşmanlığı uluslararası gündemi meşgul eden en yakıcı sorunlar olarak öne çıkıyor. Türkiye çatışmaların ve istikrarsızlıkların ortasında adeta bir istikrar, huzur ve refah adası olarak bulunuyor."

Türkiye'nin dünyada yaşanan sorunların çözümünde aktif rol alması gerektiğini dile getiren Aydın, "Dışişleri Bakanlığımız da bu amaç doğrultusunda etkin bir diplomasi yürütüyor." dedi.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR