Cumhurbaşkanlığının 2023 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener: "Yüzde 100'ün üzerinde gıda enflasyonuna sahip Türkiye, bu konuda şampiyon"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-12-2022 16:16   Güncelleme : 13-12-2022 16:16
Cumhurbaşkanlığının 2023 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "Yüzde 100'ün üzerinde gıda enflasyonuna sahip Türkiye, bu konuda şampiyon." dedi.

CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Cumhurbaşkanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2023 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

CHP Konya Milletvekili Şener, 2023 bütçesinden faize 566 milyar lira ayrıldığını söyledi.

Hükümetin, ihracatı değil ithalatı patlattığını, dış ticaret açığının ve cari açığın rekor kırdığını savunan Şener, "İhracata bakıyorsunuz, 2022'de 255 milyar dolar, 2023'te 265 milyar dolar yani patinaj yapmış, yerinde sayıyor. 10 milyar dolarlık fark var. 271 milyar dolar olan 2021 ithalatı, 2022'de 360 milyar dolar olmuş yani 90 milyar dolar artmış. Hükümetin, 'İthalatı patlattık, ihracata patinaj yaptırdık' demesi lazım, gerçekçi olmak bunu gerektirir." diye konuştu.

Şener, 2021 yılında 13 milyar dolar olan cari açığın, 2022 yılında 47 milyar dolara çıktığına işaret ederek, "Hani cari açığı kapatacaktınız bu politikayla? Bırakın kapatmayı, tarihi rekor kırmışsınız. Ekonomik modeliniz iflas etmiş, bunun peşine takılıp gitmeniz yanlış." ifadesini kullandı.

OECD ve G7 ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonunun Türkiye'de olduğunu belirten Şener, "Yüzde 100'ün üzerinde gıda enflasyonuna sahip Türkiye, bu konuda şampiyon. Türkiye'den sonra ikinci ülke Macaristan, oradaki gıda enflasyonu yüzde 42. İkinci ülkenin bile 2,5 katı neredeyse. Nerede başarınız?" değerlendirmesinde bulundu.

- "Milliyetçiyseniz hodri meydan"

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, "Siz HDP ile Oslo'da, Dolmabahçe'de görüştüğünüzde milliyetçi oluyorsunuz ama İYİ Parti ve CHP görüştüğünde terörist ilan ediyorsunuz." sözlerini sarf etti.

"FETÖ'nün siyasi ayağı kim" diye soran Topal, bu konuda araştırma komisyonu kurulmasını talep ederek, "Milliyetçiyseniz hodri meydan, gelin, terörü araştıralım; kim yardım yataklık yaptı, onlara devletin bütün kurumlarını kim teslim etti? Gelin araştıralım." görüşünü paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, AK Parti'li bazı isimlerin "dünyanın en zenginleri arasında geçtiğini" öne sürerek, "Sizin bu zenginliğiniz, eğitim çökerken kumarın yaygınlaşmasına, PISA sınavlarında artık ilk 40'a bile giremememize, halkın en az üçte birinin sosyal yardımlarla ancak geçinebilecek, ancak karnını doyurabilecek duruma gelmesine mal oldu." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 20 yıllık süreçte milletin, varlığı görmediğini ancak milletvekilinin rüşvet sözleşmesi yaptığını gördüğünü dile getirdi.

Mafya liderine özel af çıkarıldığını savunan Başarır, "Kader mahkumuna sırt çevirdiniz, ensesi kalınlarla iş çevirdiniz. Kanundan korkanın sırtına bindiniz, Sezgin Baran Korkmaz'a yol verdiniz. Bu ülkenin gençlerini yıldırdınız; doktorunu, mühendisini yurt dışına kaçırdınız." eleştirisini yöneltti.

- Zeytinlik düzenlemesine tepki

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Meclis Başkanlığına sunulan ekonomiye ilişkin kanun teklifiyle maden şirketlerinin önünün açılarak, zeytinlik alanların peşkeş çekileceğini iddia etti.

Yanında getirdiği zeytin ve zeytinyağını gösteren Erbay, "AK Parti'nin bizim zeytinimizle zeytinyağımızla derdi ne? Artık yeter. Mahkemeler defalarca iptal etti. Niye bir daha bu yasayı getiriyorsunuz? Bu yasayı lütfen geri çekin. Ailelerimiz bu zeytinden geçiniyor, 50 yıldır geçinmişler, 50 yıl daha bu zeytinden geçinecekler." diye konuştu.

- Manda yoğurdu, ekmek ve beyaz çay TBMM kürsüsünde

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise konuşması sırasında manda yoğurdunu göstererek, manda yoğurdunun kilosunun 50 ila 80 lira arasında olduğunu belirtti.

Kürsüye getirdiği bayat ekmeği de milletvekillerine gösteren Aygun, "Çocuklar yatağa aç giriyor. Anneler bayat ekmek, bayat simitleri çocuklarımızın beslenme çantasına koyuyor, bunun farkında mısınız?" diye sordu.

Yanında getirdiği siyah kutunun içinde beyaz çay olduğunu aktaran Aygun, "ÇAYKUR'dan aldım, 20 gramı 226 lira yani kilosu 11 bin 300 lira. Bir asgari ücretlinin bunu alması için en az iki ay çalışması gerekiyor." ifadesini kullandı.

- "Dezenformasyon Bülteni'nde mantık hatası var"

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İletişim Başkanlığının çıkardığı Dezenformasyon Bülteni'nin nüshalarını göstererek, eleştirilerde bulundu.

Dezenformasyon Bülteni'nde mantık hatası olduğunu savunan Berberoğlu, şunları kaydetti:

"Bu ülkede hükümeti destekleyen gazetelerin sayısı ve bu gazetelerin sayfaları muhalif medyanın katbekat üstünde, dolayısıyla çok daha fazla haber veriyorlar. Ekranlar da böyle. Bültene bakıyorum, bu medyalarda bir tane yalan yanlış haber var mı diye bakıyorum, bulamıyorum varsa Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı bu konuda bana yardımcı olsun. Akıl var, mantık var, hükümeti destekleyen medya hiç yalan yanlış, hatalı bir iş yapmamış mı?"

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR