Cumhurbaşkanlığının 2023 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli: "Kürt sorununun çözümsüzlüğü, maalesef, iktidarınızın ömrünü uzattı. Siz de bu çözümsüzlükten beslenmeyi tercih ettiğiniz için ortaya işte bu yıkım çıktı. Bu meseleyi çözmeyen çözülür, sonunda siz de çözüldünüz"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-12-2022 13:57   Güncelleme : 13-12-2022 13:58
Cumhurbaşkanlığının 2023 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Kürt sorununun çözümsüzlüğü, maalesef, iktidarınızın ömrünü uzattı. Siz de bu çözümsüzlükten beslenmeyi tercih ettiğiniz için ortaya işte bu yıkım çıktı. Bu meseleyi çözmeyen çözülür, sonunda siz de çözüldünüz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların 2023 yılı bütçeleri üzerinde HDP milletvekilleri söz aldı.

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte şeffaflık ve hesap verebilirliğin hiçe sayıldığını öne sürerek, "İktidarın talepleri bürokrasinin öncelikleri haline getirilmiştir. Bu kurumlardan biri de Erdoğan'ın zamanında 'sır küpüm' dediği Hakan Fidan'ın başkanlığını yaptığı MİT'tir. Durum böyle olunca MİT'in temel sorumluluk ve faaliyet alanlarından biri de iktidarın hedef seçtiği kesimler olmuştur. Bunu, özellikle Kürtler, muhalifler söz konusu olunca görmek mümkün." diye konuştu.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, AK Parti'nin nasıl 20 yıl iktidarda kaldığının yanıtının zor olmadığını ifade ederek, "Yanıtı Kürt sorununda saklıdır. Bu sorunun çözümsüzlüğü, maalesef, iktidarınızın ömrünü uzattı. Siz de bu çözümsüzlükten beslenmeyi tercih ettiğiniz için ortaya işte bu yıkım çıktı. Bu meseleyi çözmeyen çözülür, sonunda siz de çözüldünüz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kürt sorunu"nun, Türkiye'nin demokratikleşmesinin kapısında duran zebani olduğunu savunan Temelli, "Bu zebaniyle baş etmeksizin o demokrasi kapısını açmanız mümkün değil." diye konuştu.

- "Bir an önce barış süreci başlatılmalı"

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte "Kürt sorunu"nun tamamen güvenlikçi bir anlayışla şiddet yanlısı tutuma teslim edildiğini ileri sürdü.

Antidemokratik siyasi anlayışlardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini savunan Peköz, "Milli Güvenlik Kurulunun 1990'lardan bu yana çatışmacı stratejisinin yarattığı toplumsal tahribatın tamiri için bir an önce barış süreci başlatılmalı." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığının 2023 yılı bütçesinin 35 milyar 910 milyon TL'ye çıkarıldığını belirterek, "Bu ne demek oluyor; 4 kişilik bir aileden cebren yaklaşık 1700 lira para alınıyor demek. Tüm Türkiye vatandaşlarından hangi inançtan olursa olsun bu haksız ödemenin alınması bir zorbalıktır." ifadelerini kullandı.

Devletin dini olamayacağını vurgulayan Kaya, yönetimde esas olanın ortak akıl ve istişare olduğunu dile getirdi. Kaya, "Devletin dini de imanı da yasası da kutsalı da sadece ve sadece adalettir." diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, "Kürt sorunu", "Alevi sorunu" olduğunu, siyasi elitin bu sorunları çözmesi gerektiğini ancak bu konuların konuşulup geçildiğini söyledi.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR