Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, NATO zirvesi hakkındaki görüşleri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Niinistö, Andersson ve Stoltenberg ile gerçekleştirdiği zirvede, terörle ilgili endişelerimize ilişkin somut, spesifik ve önemli sonuçlar elde edilmiştir." Sözlerinde bulundu.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 30-06-2022 10:18
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, NATO zirvesi hakkındaki görüşleri

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya'dan yaptığı paylaşımda, NATO zirvesine ilişkin görüşlerini sundu.

NATO zirvesinde terör örgütü PKK ve uzantılarına karşı beraber çalışma konusunun kabul edildiğini söyleyen Altun, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği zirvede, terörle ilgili endişelerimiz ile ilgili somut, spesifik ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Tüm taraflar terör örgütü PKK ve uzantılarına karşı tam iş birlikteliği kabul ettiler." paylaşımında bulundu.

İsveç ve Finlandiya, terörün bütün şekillerine karşı Türkiye’nin yanında olmayı taahhüt ettiğini ve PYD/YPG ile FETÖ'ye destek olmama sözü verdiklerine dikkat çekti Altun, yazısına şöyle devam etti:

"Aynı zamanda savunma sanayimize kısıtlama veya yaptırım yapmamayı ve bu alandaki iş birliğini yükseltmeyi kabul ettiler. Sözde siyasi eylem adı altına gizlenmiş terör olayları ilgili endişelerimizi ele almak adına terörle mücadele yasalarını kontrol etmeyi de taahhüt ettiler. Teröre ve organize suça karşı bir bilgi paylaşımı ve iş birliği mekanizması oluşturma noktasında anlaştık. Aynı zamanda terörden suçlu bulunmuş kişilerin geri iade edilmesi konusunda somut adımlar atmayı ve ikili düzenlemeler yapmayı kabul ettik. İsveç ve Finlandiya, PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin finansman ve adam toplama eylemlerini yasaklamayı kabul etti. Türkiye’ye karşı terör propagandasını önlemeyi de kabul ettiler. Finlandiya ile İsveç’in AB Yapılandırılmış Daimi İşbirliği Anlaşmasına (PESCO) katılımını en geniş kapsamda destek vermeyi kabul ettik. Karşılıklı olarak ülkelerimiz içindeki adalet, istihbarat ve güvenlik bürokrasilerimizin katılımıyla bu adımların uygulanmasıyla ilgilenip kanıtlayacak bir Daimi Ortak Mekanizma kuracağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlı duruşu sayesinde Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesi konusunda ciddi kazanımlar elde edildiğini aktaran Altun, uluslararası terörle mücadelede PKK/PYD/YPG’nin yanı sıra FETÖ'nün de terör örgütlerine dahil edilmesinin çok net bir zafer olduğunu belirtti.

"Her zaman daha güçlü bir NATO’yu savunduk ve savunmaya devam edeceğiz"

Söz konusu anlaşmanın uygulamaya geçmesi için Finlandiyalı ve İsveçli yetkililerle yakın bir şekilde  çalışacaklarını ifade eden Altun, şunlarla devam etti:

"Endişelerimizi konusunda ki yapıcı yaklaşımlarından memnunuz. NATO’nun terör konusunda daha fazla birliktelik içinde olmasını sağlamak için çalışacağız. Türkiye, terör de dahil olmak üzere ortak güvenlik meselelerinde İttifakımızda daha fazla birliktelik olmasını savundu. Bu İttifakta ne çatlaklara sebep olacak ne de ulusal güvenliğimizden taviz vereceğiz. Her zaman daha güçlü bir NATO’yu savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Zirve boyunca da liderlerle görüşmeye devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve boyunca, uluslararası terörle mücadelede Türkiye’nin NATO müttefiklerinden neler beklediğini açıkça ortaya koydu. Bu konudaki ısrarcı yaklaşımı, teröre karşı ortak mücadelemizde bugün de gelecekte de devam edecektir."diye bitirdi.

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR