Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gurbangulu Berdimuhamedov İle Görüştü:

"Gerek enerji gerek doğal gaz gerek ulaşım alanında bu 3 başlıkta atacağımız adımlar çok büyük önem arz ediyor. Bugün bunun noktasını da koyarsak inşallah geleceğe yönelik güzel adımlar atmış olacağız" "TürkiyeTürkmenistanAzerbaycan, üçlü olarak bu zirve 'Avaza Zirvesi' olarak tarihe bir kayıt düşecektir"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-12-2022 12:17   Güncelleme : 14-12-2022 12:20
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gurbangulu Berdimuhamedov İle Görüştü:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'ne ilişkin, "Gerek enerji gerek doğal gaz gerek ulaşım alanında bu 3 başlıkta atacağımız adımlar çok büyük önem arz ediyor. Bugün bunun noktasını da koyarsak inşallah geleceğe yönelik güzel adımlar atmış olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'un davetine icabetle katıldığı, Avaza Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi" kapsamında Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile görüştü.

Görüşmede Berdimuhamedov, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin ilk defa zirve için toplandığını belirterek, davete icabet ettiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Diplomatik ilişkilerin tesisinde 30 senenin dolduğunu aktaran Berdimuhamedov, bu kapsamda çok işler yaptıklarını, "üçlü kardeşler" olarak da çok işler yapacaklarına inandıklarını ifade etti.

Dünyanın halihazırdaki durumunda bunun çok kolay olmadığını belirten Berdimuhamedov, gerçekleştirilecek "üçlü kardeşlik" zirvesinin siyasi ve ekonomik olarak çok önemli olduğunu vurguladı.

Dünya siyasetinde 3 kardeş ülke olarak dünya barışı ve refahı için ekonomik olarak global derecede devam eden birçok işi sürdürebilmeyi temenni eden Berdimuhamedov, özellikle hidrokarbon kaynakları kullanmada, enerjide, elektrik enerjisinde ve transit geçişinde üçlü ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

Berdimuhamedov, yakın zamanda TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştüklerini ve bazı konularda mutabakat imzaladıklarını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla iki taraflı olarak çalışmaları sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Avaza'daki değişime dikkati çekerek, "Yani o ilk temeli attığımız günden bugüne Avaza tek kelimeyle muhteşem olmuş. Hakikaten gerek çevrecilik gerek Hazar'ın kıyısında böyle güzel bir adeta şehir inşa edilmesi her babayiğidin karı değil. Onun için gerek şahsım gerek milletim adına tebrik ediyorum." dedi.

30 yıllık bir aradan sonra Türkmenistan'ın muhteşem bir gelişme kaydettiğini belirten Erdoğan, kişi başına milli geliriyle büyüyen bir Türkmenistan olduğunu, bunun da Türkmenistan'ın geleceğe yönelik çok ciddi adımlar atmaya namzet olduğunu gösterdiğini söyledi.

Zirve kapsamında dün başlayan ve bugün yapacakları görüşmelerin çok önemli adımları atmaya vabeste olduğunu ifade eden Erdoğan, "Başarılı görüşmeler yapmışlar. Ortak bildiride herhangi bir sıkıntı yok. Gerek enerji gerek doğal gaz gerek ulaşım alanında bu 3 başlıkta atacağımız adımlar çok büyük önem arz ediyor. Bugün bunun noktasını da koyarsak inşallah geleceğe yönelik güzel adımlar atmış olacağız. Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan, üçlü olarak bu zirve 'Avaza Zirvesi' olarak tarihe bir kayıt düşecektir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'na Türkmenistan'ın artık daimi üye olmasının teşkilatı güçlendireceğini vurgulayarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle ilgili alınan karardan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Berdimuhamedov'un, ortak yaptıkları bir projeye değinerek, İslamiyet'te yol ve mescit yapmanın önemine işaret etmesi üzerine Erdoğan, "Her zaman söylüyorum yol medeniyettir." ifadesini kullandı.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR