Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Konuştu:

"Önümüzdeki yıl ağırlığı raylı sistemlere veriyoruz. Bu çerçevede AnkaraSivas hızlı tren hattının eksiklerini tamamlıyor, Ankaraİzmir, MersinGaziantep, BandırmaOsmaneli, HalkalıIspartakule hızlı tren hatlarındaki çalışmaları süratlendiriyoruz. YerköyKayseri, IspartakuleÇerkezköy hızlı tren hatlarının inşasına başlıyoruz"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-01-2023 14:08   Güncelleme : 04-01-2023 14:09
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Konuştu:

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te ağırlığı raylı sistemlere vereceklerini, bu çerçevede Ankara-Sivas hızlı tren hattının eksiklerini tamamlayacaklarını, Ankara-İzmir, Mersin-Gaziantep, Bandırma-Osmaneli, Halkalı-Ispartakule hızlı tren hatlarındaki çalışmaları süratlendireceklerini, Yerköy-Kayseri, Ispartakule-Çerkezköy hızlı tren hatlarının inşasına başlayacaklarını söyledi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2022'de hayata geçirilen projelerle 2023 programlarına değindi.

Geçen yıl 101 kilometresi otoyol olmak üzere 360 kilometre yeni bölünmüş yol, 834 kilometre bitümlü sıcak kaplamalı yol yaptıklarını anlatan Erdoğan, uzunluğu 13,3 kilometreyi bulan 5 yeni tünel ile 15,7 kilometreyi bulan 78 yeni köprüyü tamamladıklarını belirtti.

Ülkenin en önemli ulaştırma projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü'nü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde hizmete açtıklarını hatırlatan Erdoğan, Malatya çevre yolunun birinci kısmını ve Malatya-Hekimhan yolunu, Diyarbakır Güney Batı çevre yolunu, Bitlis çevre yolunu ve Bitlis Çayı viyadüğünü, TOGG fabrikası bağlantı yollarını, Batman-Midyat yolunu ve Hasankeyf tünelini, yeniden inşa edilen Yusufeli yollarını, 39 tüneli ve 19 köprü viyadüğü, Eğiste Hadimi viyadüğü ile Hadim yolunun 63 kilometresini, uzunluğu 70 kilometreyi bulan Ağrı-Patnos yolunu, Şanlıurfa Kuzey Batı çevre yolunu, Mersin Otoyol Organize Sanayi Bölgesi bağlantı kavşağını, Samsun'da Kavak-Asarcık yolunu, Mardin'de Midyat şehir geçişi ve bağlantı yollarını hizmete aldıklarını kaydetti.

- "Avara kasnak gibi dolaşanlar var bu ülkede"

Erdoğan, deniz üzerinde inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı ile Tokat Havalimanı'nı hizmete sunarak toplam havalimanı sayısını 57'ye çıkardıklarını anlatarak, "Gördüğünüz gibi avara kasnak gibi dolaşanlar var bu ülkede. Ama biz gerçekleri anlatıyoruz." dedi.

Konya-Karaman hızlı tren hattını, Gaziantep Gaziray'ı, Tavşantepe-Sabiha Gökçen metrosunu hizmete açtıklarını anımsatan Erdoğan, "Milli elektrikli tren setini ürettik. Haberleşmede Türksat 5B uydusunu hizmete verdik. Bu sene ulaştırmada Aydın-Denizli otoyolunun önemli bir kısmını Honaz Tüneli dahil Denizli çevre yolunun biten kısımlarını, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü, Uşak çevre yolunun biten kısımlarını, Avrupa'nın en uzun çift tüplü tüneli Zigana'yı hizmete açıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Önümüzdeki yıl ağırlığı raylı sistemlere veriyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzunluğu 120 kilometre olan Ankara-Kırıkkale-Delice otoyolu ile 122 kilometre olan Antalya-Alanya otoyolunun inşasına başlayacaklarını açıklayarak, şunları söyledi:

"Önümüzdeki yıl ağırlığı raylı sistemlere veriyoruz. Bu çerçevede Ankara-Sivas hızlı tren hattının eksiklerini tamamlıyor, Ankara-İzmir, Mersin-Gaziantep, Bandırma-Osmaneli, Halkalı-Ispartakule hızlı tren hatlarındaki çalışmaları süratlendiriyoruz. Yerköy-Kayseri, Ispartakule-Çerkezköy hızlı tren hatlarının inşasına başlıyoruz. Şimdi önemli bir yere geliyorum. Gayrettepe-Havalimanı, Halkalı-Havalimanı, Bakırköy-Kirazlı metro hatları ile Kocaeli Şehir Hastanesi tramvay hattı, Bursa Emek Şehir Hastanesi hafif raylı sistemi ve Sirkeci-Kazlıçeşme raylı sistemi açılışa hazır hale getireceğimiz projeler arasında yer alacak.

Elektrikli tren hatlarımıza 393 kilometrelik Kayseri-Sivas ve 70 kilometrelik Torbalı-Tire kesimlerini de dahil ediyoruz. Bayburt, Gümüşhane, Yozgat ve Çukurova havalimanlarını bitiriyor, Kayseri ve Malatya havalimanlarının yeni terminal binalarının inşasına geçiyoruz. Kablosuz haberleşme imkanını genişletmek için yaklaşık 1100 köyümüze daha 4,5G teknolojisiyle mobil geniş bant hizmeti sunuyoruz."

Geçen yıl enerjide kurulu gücü 100 bin megavatın, iletim hatları uzunluğunu 73 bin kilometrenin, dağıtım hatlarının uzunluğunu 1 milyon 363 bin kilometrenin üzerine çıkardıklarını vurgulayan Erdoğan, "Toplam kurulu gücümüzün yüzde 54'üne ulaşan yenilenebilir enerji gücümüzle Avrupa'da beşinci, dünyada 12'inci sıraya yükseldik. Küresel düzeyde hızla artan enerji fiyatlarından vatandaşlarımızı korumak için elektrikte yüzde 50, doğal gazda yüzde 75 devlet desteği sağladık. Yani elektrik faturalarının yarısını doğal gaz faturalarının dörtte üçünü vatandaşlarımız adına devletimiz üstlendi." diye konuştu.

Erdoğan, sosyal yardımlar kapsamında 2,4 milyon haneye 2,9 milyar lira elektrik desteği, 311 bin haneye 114 milyon lira doğal gaz tüketim desteği verdiklerini belirterek, meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdüklerini ifade etti.

Doğal gaz kullanan yerleşim yeri sayısını 703'e, doğal gaz hizmeti sunulan vatandaş sayısını 70 milyona, abone sayısını 19 milyonun üzerine yükselttiklerini dile getiren Erdoğan, "Son ilave ile birlikte Silivri tesisindeki doğal gaz depolama kapasitemizi 4,6 milyar metreküpe ulaştırdık. Tuz Gölü'nde de 5,4 milyar metreküpü hedefliyoruz. TANAP'ın kapasitesini 2 katına çıkarma kararı aldık. Dördüncü sondaj gemimiz Abdülhamid Han, Yörükler Kuyusu'nda başladığı sondajına Taşucu'nda devam ediyor. Karadeniz gazını milli sisteme bağlamak için 51 gemi ve 8 bin personelle yürüttüğümüz çalışmalarda sona yaklaştık. Yeni keşifler ve güncellemelerle doğal gaz rezervimizi güncel rakamlarla 1 trilyon doları bulan 710 milyar metreküpe yükselttik." dedi.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR