Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2023 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim: "Eğitimden sağlığa, ticaretten turizme ve tüm sanayi alanlarının iyileştirilmesine kadar yapılması gereken tüm projeleri bir bir hayata geçirdik"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-11-2022 16:38   Güncelleme : 09-11-2022 16:39
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2023 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, eğitimden sağlığa, ticaretten turizme ve tüm sanayi alanlarının iyileştirilmesine kadar yapılması gereken tüm projeleri bir bir hayata geçirdiklerini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2023 yılı bütçesi görüşmeleri devam ediyor. Komisyonda, milletvekilleri Bakanlığın bütçesine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, iktidarın yerel yönetimlerin sorunlarını çözme kabiliyetine sahip olmadığını, İLBANK'ın daha çok Cumhur İttifakı belediyelerine destek verdiğini öne sürdü. Torun "Bakanlığınız, belediyelere yönelik partizan politikaların ve uygulamaların aracı haline gelmiştir. Belediyelerin bankası olan ve yerel yönetimlere destek vermek amacıyla kurulan İLBANK'ı ayrımcılıkta zirveye çıkardınız. Sadece İLBANK'ın 2021 yılı Faaliyet Raporu'na baktığımızda 191 projenin 188'i yani yüzde 98,4'ü Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait. CHP'li belediyelerin oranı ise sadece yüzde 1 civarında. Ayrıca yüzde 100 hibe ve yüzde 100 kredi desteği verilen projelerin toplamına baktığımızda bunlardan yüzde 95'inin yine Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çevreyi korumanın devletin anayasal görevi olduğunu, orman, mera, tarım alanlarının amacı dışında kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Ersoy, "AK Parti'nin 20 yıllık çevre politikasıyla çevre ve doğal alanların korunmaması kural haline geldi. İktidara geldiğinizde yaptığınız ilk şey, çevreyi koruyan ne kadar yasal düzenleme varsa bunları kaldırdınız. Kentlerin talan edilmesinin önündeki yargı engelini dahi kaldırdınız." dedi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, AK Parti iktidarları döneminde vatandaşın en temel yaşam hakkı olan barınma hakkının dahi ayrıcalık haline geldiğini iddia etti.

Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksine değinen Sıdalı, şöyle konuştu:

"2010 yılından bu yana Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi yayınlanıyor. Endekse göre, o günden bugüne gelir ile konut fiyatları arasındaki makas keskin bir şekilde açılmaya devam ediyor. 12 yılda ortalama konut fiyatları 12 katına çıkmış. Peki, gelir bu kadar artmış mı? Artmamış. İnsanları en temel hakkından mahrum bırakan bir iktidarın şehircilik politikası sorunludur. İktidarınızdan önce memurlar, emeklilik ikramiyesiyle 3 artı 1 ev alabiliyordu. Şimdi ise rayici daha düşük bir semtte en fazla bu dairenin bir odasını alabiliyor. Maaşlı çalışanların çok büyük çoğunluğu, bir ömür çalışsa bile bir ev alamıyor. Konut satışları artıyor ancak ev sahipliği oranı düşüyor. Bir küçük grup, tapu üstüne tapu dizerken çalışan ve emekliler ise kira kontratı yapacak bütçesine göre bir ev dahi bulamıyor."

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, AK Parti'nin insanı merkeze koyan, çocuklar için çok daha yaşanabilir şehircilik anlayışıyla hareket ettiğini söyledi. AK Parti'nin yaptığı hizmetleri anlatan Erim, şöyle devam etti:

"Şehirlerimize bugüne kadar birbirinden güzel ve sağlam kamu binalarıyla, millet bahçeleriyle, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, sosyal konut projeleriyle destek olduk. Eğitimden sağlığa, ticaretten turizme ve tüm sanayi alanlarının iyileştirilmesine kadar yapılması gereken tüm projeleri bir bir hayata geçirdik. İnşallah yine aynı anlayışla dev projeler yapmaya, milletimizin gönlüne girmeye, milletimizin duasını almaya, güçlü ve büyük Türkiye inşa etmeye devam edeceğiz."

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise eleştiri yaparken akla ve bilime göre eleştiri yapmak gerektiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı sosyal konut projesine değinen Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 8 milyon insanın başvurduğu bir projeye 'Hayal satıyorsunuz, milleti kandırıyorsunuz.' demek akılla, bilimle bağdaşmaz. Çünkü 8 milyon insanı hayalperestlikle suçlamış oluyorsunuz. Elbette Bakanlığımızla ilgili, toplu konutla ilgili çok sayıda sorun var. Köyden kente göçü doğru yönetememiş; son 50 yılda çarpık yapılaşmanın önünün açıldığı birçok şehir ortaya çıkmış. Bunları yeniden yıkıp yapmanın sıfırdan yapmaktan çok daha zor işler olduğunu herkes kabul edebilir."

(AA)

 

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR