Büyük Önder Atatürk Vefatının 84. Yılında KKTC'de Anıldı

Başkent Lefkoşa'da düzenlenen anma törenlerine KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-11-2022 14:18
Büyük Önder Atatürk Vefatının 84. Yılında KKTC'de Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 84. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anıldı.

Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'nda yapılan ilk törene KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, bakanlar, milletvekilleri, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te saygı duruşu, bayrakların göndere çekilmesi ve yarıya indirilmesiyle başlayan tören, protokol sırasına göre anıtlara çelenk bırakılmasıyla devam etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, Türk Ulusunun Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak sizi ebediyete intikalinizin 84'üncü yıl dönümünde en derin saygı özlem ve hürmetle yad ediyoruz. Bize miras bıraktığınız ilkelere, değerlere ve misyona büyük bir sorumluluk duygusu ve kararlılıkla bağlı olmaya devam ederken, Ulusumuzun binlerce yıllık tarihini ve sahip olduğu değerleri en özlü bir biçimde ifade eden özgürlük ve bağımsızlık şiarını rehber edinen Kıbrıs Türkü, egemenliğine, hürriyetine ve onurlu geleceğine büyük bir cesaretle sahip çıkmakta; düşüncelerin ve ilkelerinle hareket etmekten bir an bile imtina etmemektedir. Yakında 39'uncu yılını kutlayacağımız devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedef doğrultusunda azim ve inançla çalışmaya devam ediyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk; seni, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını her geçen gün çok daha büyük bir saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz."

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinizin 84. yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyorum. Aziz milletimizin 100 yıl önce işgale ve bağımsızlığımıza kastedenlere karşı önderliğinizde verdiği benzeri görülmemiş, tarihe altın harflerle kazınan kurtuluş mücadelesi bugün de bizlere ilham ve gurur kaynağı olmaya devam etmektedir. Deha ve liderliğiniz en karanlık anında büyük Türk milletinin yolunu aydınlatmış. Milletimiz her ne koşulda olursa olsun boyunduruk kabul etmeyeceğini dünyaya ispat etmiştir. Şimdi 100 yıllık ulu bir çınar olan Türkiye Cumhuriyeti belirlediğiniz ilkeler ve hayata geçirdiğiniz devrimler doğrultusunda müreffeh, saygın bir ülke olarak geleceğe emin adımlarla ilerlemektedir. Kıbrıs Türk halkının da benimsediği ilkeleriniz, geçmişte olduğu gibi bugün de aynı kuvvetle Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yoluna ışık tutmakta aynı zamanda dünyada birçok ulusa rehberlik etmektedir. Şanlı Türk milletinin büyük evladı sizi saygı, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz. İzindeyiz, ruhun şad olsun."

Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanlığı, Lefkoşa Girne Kapısı Atatürk Heykeli'nin Kıbrıs Türkleri nezdindeki önemini anlatan bir levhayı anıt üzerine monte etti.

- Lefkoşa AKM'de de tören düzenlendi

Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yıl dönümü münasebetiyle Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetiminde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği büyük mücadeleyi büyük bir dua ve özlemle takip ederken daha sonra onların verdiği mücadele ve başarılarından ilham aldığını kaydetti.

Tatar, Kıbrıs Türkü'nün de mücadelesini aynı anlayışla sürdürdüğünü ifade ederek "Atatürk'ümüzün aydınlık yolu, devrim ve inkılap ve ilkelerini kendi gayretleriyle takip eden ve onların uygulanmasında büyük bir heyecan ortaya koyan Kıbrıs Türk halkının bu topraklardaki bağımsızlık mücadelesi Türkiye Cumhuriyeti'nden sonra Doğu Akdeniz'deki bu coğrafyadaki milletimizin bekası için milletimizin gerçekten hem denizlerde hem de havada her türlü bağımsızlık, özgürlük ve ulusal çıkarlarımızın korunmasında büyük bir hizmet olarak tarihin sayfalarına notunu düşmüştür." dedi.

Atatürk’ün ilkeleri, düşünceleri ve aydınlık yolunun her zaman Kıbrıs Türk halkının rehberi olacağını belirten Tatar sözlerini, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını büyük bir özlem, minnet ve rahmetle anıyorum" ifadeleriyle noktaladı.

AKM'deki tören lise öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan "Atatürk'e özlem" oratoryosunun sahnelenmesiyle son buldu.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 84. yıl dönümü nedeniyle dün KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel ve kabinedeki tüm bakanlar anma mesajı yayımlamıştı.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR