Avustralya'da Ana Muhalefet, Hükümetin "En Kapsamlı" Savunma Raporunu Eleştirdi

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, savunma alanını iyileştirmeyi amaçlayan hükümetin "en kapsamlı" olarak duyurulan raporunu, "göz boyama amaçlı" ve "net bir strateji sağlamada başarısız" şeklinde niteledi.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 25-04-2023 12:21
Avustralya'da Ana Muhalefet, Hükümetin

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, savunma alanını iyileştirmeyi amaçlayan hükümetin "en kapsamlı" olarak duyurulan raporunu, "göz boyama amaçlı" ve "net bir strateji sağlamada başarısız" şeklinde niteledi.

Yerel basındaki haberlere göre, basın toplantısında konuşan Liberal Partisi yetkililerinden Andrew Hastie, hükümetin, Avustralya'nın savunma alanındaki yeterliliğini değerlendirmek amacıyla hazırlanan rapora dair değerlendirmelerde bulundu.

Hastie, hükümetin, ülkenin stratejik koşulları dikkate alındığında gerekli icraatları yerine getiremediğini savunarak, "en kapsamlı" olarak duyurulan savunma raporunu "göz boyama amaçlı" ve "net bir strateji sağlamada başarısız" şeklinde niteledi.

Hükümetin savunma konusuna yaklaşımı ve işbirliğini yetersiz bulduğunu kaydeden Hastie, savunma harcamalarının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviye olduğunu ileri sürdü.

Hastie ayrıca, hükümetin savunma raporunu "Anzak Günü" arifesinde duyurarak "yetersizliklerini gizlemek istediğini" söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, bölgede artan tehditlere karşı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hazırlanan hükümetin "en kapsamlı" savunma raporunu duyurmuştu.

Eski Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Angus Houston ve eski Savunma Bakanı Stephen Smith tarafından hazırlanan raporda, hükümetin savunma alanına mevcuttan daha fazla para harcaması, yurt içinde savunma teçhizatı ve mühimmat üretilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Albanese, "Ulusal güvenliğimize yönelik tehditlerin sürekli arttığı bir ortamda, artık eski bilgilerimize güvenemeyiz." demişti.

"Anzak Günü", Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

Anzaklar, 1915'te Çanakkale'de İngiliz ordusunda Osmanlı ordusuna karşı savaşmıştı.

 

 (AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR