Atık Ara Toplama Tesislerine İlişkin Düzenleme Resmi Gazete'de

Düzenlemeyle atıklara uygulanacak ara depolama işlemleri, ara depolama tesislerinde bulunması gereken asgari şartlar ile bu tesislere kabul edilebilecek atıklar belirlendi Ara depolama tesisleri, yalnızca geri kazanım, bertaraf, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama, atık yakma ve/veya beraber yakma konularında çevre lisansı bulunan atık işleme tesisleri tarafından kurulabilecek

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-12-2022 16:36   Güncelleme : 23-12-2022 16:44
Atık Ara Toplama Tesislerine İlişkin Düzenleme Resmi Gazete'de

Atık işleme tesislerinin farklı noktalardan oluşan atıkları, tesislerine ulaştırmadan önce çevreye duyarlı ve güvenli bir şekilde depoladığı ara depolama tesislerine ilişkin düzenleme yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan, "Atık Ara Depolama Tesisleri Tebliği" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemeyle atıklara uygulanacak ara depolama işlemleri, ara depolama tesislerinde bulunması gereken asgari şartlar ile atıkların etkin şekilde yönetiminin sağlanması amacıyla bu tesislere kabul edilebilecek atıklar belirlendi.

Atık ara depolama tesislerinin fiziksel, teknik ve idari kriterlerinin de belirlendiği Tebliğ ile atık ara depolama tesislerinin kabul edebileceği atık kodlarına sınırlama getirildi. Tesislerin yalnızca geri kazanım, bertaraf, atıktan türetilmiş yakıt hazırlama, atık yakma ve/veya beraber yakma konularında çevre lisansı bulunan atık işleme tesisleri tarafından kurulması şartı da getirildi.

Çevre lisansı bulunan geri kazanım ve bertaraf tesisleri, Tebliğ ekinde yer alan atıkları almak ve işlemek amacıyla yıllık tüketim kapasitesinin iki katını aşmayacak şekilde atık ara depolama tesisi kurabilecek.

Tebliğ ile 7261 sayılı Kanun ile Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince atık ara depolama tesislerinin sunmaları gereken teminat miktarı da belirlenerek, hüküm altına alındı.

Tebliğin yayımlandığı tarihten önce çevre izin ve lisans belgesi almış atık ara depolama tesislerinin mevcut çevre izin ve lisans belgesi geçerlilik süresi sonuna kadar faaliyetlerine devam etmeleri, süre bitiminde tebliğ hükümlerine göre çevre lisansı almaları zorunluluğu da getirildi.

Söz konusu tebliğin yürürlüğe girmesiyle 26 Nisan 2011 tarihli ve 27916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Ara Depolama Tesisleri Tebliği yürürlükten kaldırıldı.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR