Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj, Avusturyalı mevkidaşı Van der Bellen ile görüştü

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, ülkesinde temaslarda bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı ile başkent Tiran'da bir araya geldi

DÜNYA
Giriş Tarihi : 27-03-2023 16:42
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj, Avusturyalı mevkidaşı Van der Bellen ile görüştü

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, ülkesinde temaslarda bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ile başkent Tiran’da bir araya geldi.

Begaj, ülkesini ziyaret eden Van der Bellen'i Cumhurbaşkanlığında resmi törenle karşıladı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Van der Bellen, iki ülke arasındaki işbirliğinin ilerletilmesi konusunu ele aldıklarını söyledi.

Ülkesinin başta Arnavutluk olmak üzere Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreçlerinin çok büyük teşvikçisi olduğunu belirten Van der Bellen, Kuzey Makedonya ile Arnavutluk’un Temmuz 2022'de AB ile müzakerelere başlamasını çok iyi bir sonuç olarak nitelendirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili Arnavutluk’un "Ukrayna’nın yanında durma ve AB’nin tüm yaptırım önlemlerini destekleme" tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Van der Bellen, "Bağımsız bir Ukrayna’nın yanında ve onunla dayanışma içinde olmamız gerektiğine inanıyorum." dedi.

Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölgenin de kalkınması için esas olduğunu vurgulayan Van der Bellen, "Ohri'deki müzakerelerin Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde temel taşı olabileceğini düşünüyorum. Bu ülkeler arasındaki diyalog tabii ki çok zor ancak iki taraf arasında bir anlaşma olmadan iki ülke de Avrupa Birliği doğrultusunda bir geleceğin olmayacağı konusunda bilinçlidirler." diye konuştu.

- Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj

Begaj da Avusturya’nın Arnavutluk ve halkının ortağı ve tarihi dostu olduğunu ifade ederek, ülkesinin Avrupa perspektifini desteklemede aktif rol oynadığını söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili mevkidaşıyla "egemen bir ülkeye karşı sebepsiz ve haksız saldırganlığı kınama" konusundaki tutumlarını yeniden teyit ettiklerini vurgulayan Begaj, aynı zamanda Ukrayna halkına ve ülkelerinin toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteklerini yinelediklerini dile getirdi.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi süreci ve bu ülkeler arasındaki müzakerelere de değinen Begaj, "Kosova, bizim için öncelikli öneme sahip. Kosova Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasındaki sorunların çözümü için tek yolun diyalog olduğuna tamamen inanıyoruz. Hiçbir şekilde, hiçbir koşulda Arnavutluk Cumhurbaşkanı olarak Kosova’da Republika Srpska (Sırp Cumhuriyeti) olmasını kabul edemem." ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Meclisinde milletvekillerine hitap eden Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begaj ile ülkedeki Avusturyalı iş insanlarınca düzenlenecek ekonomi forumuna da katılacak.

 (AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR