Arap Birliği Genel Sekreteri, Lübnanlı Yetkililerle "Cumhurbaşkanlığı Seçimini" Görüştü

Ahmet Ebu Gayt: "Her türlü ekonomik ve siyasi zorluğa rağmen Lübnan'ın bu krizi atlatacağına inanıyoruz. Lübnan'da öncelikle cumhurbaşkanı seçilecek ve sonrasında da ekonomik mekanizmalar başlatılacak"

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-12-2022 16:32
Arap Birliği Genel Sekreteri, Lübnanlı Yetkililerle

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile ülkede devam eden "cumhurbaşkanlığı seçimini" görüştü.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, başkent Beyrut'ta bulunan Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, Mikati'nin ardından Meclis Başkanı Berri ile bir araya geldi.

Ebu Gayt, görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere Lübnan'daki siyasi ve ekonomik konulara dair gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Lübnan'ın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizden nasıl çıkabileceğinin yollarını konuştuklarını dile getiren Ebu Gayt, "Özellikle de yeni seçilecek cumhurbaşkanına odaklı bir görüşme oldu." dedi.

Meclis Başkanı Berri'nin "cumhurbaşkanlığı makamındaki boşluğun" giderilmesi için başvurulabilecek mekanizmaları ve bu konuda bizzat sarf ettiği çabaları kendisine anlattığını aktaran Ebu Gayt, "Doğrusu her türlü ekonomik ve siyasi zorluğa rağmen Lübnan'ın bu krizi atlatacağına inanıyoruz. Lübnan'da öncelikle cumhurbaşkanı seçilecek ve sonrasında da ekonomik mekanizmalar başlatılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Lübnan'ın "karmaşık" bir dönemden geçtiği ancak bu durumdan çıkış yollarının olduğuna dikkati çeken Ebu Gayt, "Lübnan'ın ne zaman Arap Birliği öncelikleri arasına gireceği veya cumhurbaşkanlığı seçimi için bir girişimin olup olmadığına" ilişkin soru üzerine ise "Birçok ihtimal var ancak halihazırda net bir şey söylemem mümkün değil." ifadelerini kullandı.

- Lübnan, yeni cumhurbaşkanını seçemiyor

Lübnan'da 6 yıl cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Mişel Avn'ın görev süresi 31 Ekim'de sona ermişti.

Mecliste son olarak 14. cumhurbaşkanını seçmek için 15 Aralık'ta düzenlenen 10. oturumda da hiçbir aday yeterli oyu alamamıştı.

Cumhurbaşkanı adaylarında "Hristiyan olma" şartının arandığı ülkede, siyasi partiler arasında uzlaşıya varılamaması nedeniyle yeni cumhurbaşkanı seçilemiyor.

Eski Cumhurbaşkanı Avn da 31 Ekim 2016’da Mecliste düzenlenen 46’ncı oturumun sonunda seçilebilmişti.

Avn'la beraber Lübnan'ın Fransızlardan bağımsızlığını kazandığı 1943'ten bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğu 4. defa boş kalıyor.

(AA)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR