Ankara'da Alevi STK'leri ve Cemevine Saldırıya İlişkin 3 Sanığın Yargılaması Sürdü

Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerindeki bazı Alevi sivil toplum kuruluşları ile cemevine saldırıya ilişkin 3 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

YEREL
Giriş Tarihi : 22-03-2023 14:42   Güncelleme : 22-03-2023 14:42
Ankara'da Alevi STK'leri ve Cemevine Saldırıya İlişkin 3 Sanığın Yargılaması Sürdü

Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerindeki bazı Alevi sivil toplum kuruluşları (STK) ile cemevine saldırıya ilişkin 1'i tutuklu 3 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca bulunduğunu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıkların katılmadığı duruşmada, müştekiler Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Fatma Ana Cemevi ve Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri ise salonda hazır bulundu.

Duruşmada hakim, sanık Karaca'nın akıl sağlığına ilişkin Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu'ndan istenen raporun dosyaya gelmediğini bildirdi.

Söz alan müşteki avukatları, kovuşturmanın genişletilerek sanıkların olay tarihinden önce ve sonra nerede kaldıkları ve kimlerle görüştüklerinin belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Avukatlar, sanıkların otel ve telefon kayıtlarının detaylı araştırılmasını istedi.

Tutuklu sanık Karaca'nın akıl sağlığına ilişkin kesin raporun dava dosyasına gelmeden bu sanığın tutuksuz yargılanmasının topluma zarar vereceğini savunan avukatlar, Karaca'nın mevcut halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Karaca'nın avukatı da müvekkilinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ve tutukluluğun infaza dönüştüğünü öne sürerek, bir an evvel tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Başkanı Özdemir Özdemir de söz konusu sanığın emniyetten arandığına yönelik iddialarının araştırılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Özdemir, "Şerefli Türk polisinin içinde çürük elma varsa temizlensin. Şehit ve gaziler veren Türk emniyetinin hedef gösterilmesi beni çok üzüyor. Sanığı emniyetten arayan kimse mahkeme salonuna gelsin ve neden görüştüğünü açıklasın." diye konuştu.

Görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı da sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedilmesini talep etti.

Hakim, Karaca'nın akıl sağlığına ilişkin Adli Tıp Kurumu Üst Kurulu'ndan istenilen raporun beklenilmesine, sanıkların 1 Temmuz - 1 Ağustos 2022 arasındaki baz istasyonu kayıtlarının gönderilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna yazı yazılmasına hükmetti.

Sanık Karaca'nın tutukluluk halinin devamına karar veren hakim, duruşmayı 17 Nisan'a erteledi.

- İddianameden

Davanın iddianamesinde, tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca'nın, 30 Temmuz 2022'de Çankaya ve Mamak ilçelerindeki Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Şahı Merdan Cemevi, Sivas Divriği Gökçebel Derneği ve Fatma Ana Cemevi'ne saldırıda bulunduğu belirtiliyor.

Tutuksuz sanıklar Baver Gül ve Çağdaş Can'ın, Karaca'yı azmettirdiği belirtilen iddianamede, sanıkların, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme", "inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" ve "silahla basit yaralama" suçlarından 12 yıl 10 aya kadar hapsi talep ediliyor.

(AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR