Akkuyu NGS'nin 4'üncü ünitesine ait olan reaktör tabanının ham parçası yapıldı

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 4'üncü ünitesinin reaktör tabanının yapımına yönelik ham boruyu açma operasyonu gerçekleştirildi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-07-2022 11:20
Akkuyu NGS'nin 4'üncü ünitesine ait olan reaktör tabanının ham parçası yapıldı

 

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un mühendislik bölümünün parçası olan AEM -Technology'nin Volgodonsk şubesinde yapılan açma işlemi, nükleer reaktör tabanının oluşturulması için 6x6 metre boyutlarında döküm parçanın elde edilmesini sağlıyor.

Söz konusu olan operasyon, ısı pres atölyesinde farklı aşamalarda yürütüldü. Ağırlığı 80 tonun üzerinde olan, 2,5 metre çapa sahip boru şeklinde olan dövme çelik, fırında yaklaşık olarak 2 saat boyunca 800 derecede ön ısıtmaya bırakıldı. Ardından fırının derecesi bin 40 dereceye kadar arttırılarak dövme çelik 4 saat daha ısıda bırakıldı ve vinç yardımıyla pres makinesine gönderildi. Sonrasında ham parça, 10 bin ton baskıyla iki kalıp kullanılarak açıldı. Parça, ek ısıtma için 2 saatliğine fırına gönderildi.

Açıklamaya göre, açma işleminin ikinci aşamasında, baskı kuvveti maksimum 15 bin tona erişti ve parça tamamen kare şeklinde bir levhaya dönüştürüldü. Nükleer reaktörün tabanı ise levhadan daire kesilerek oluşturulacak.

(AA Haber)

Emra Can YILDIRIMEmra Can YILDIRIM

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR