ABD’den Tunus Hükümetine "Ekonomik Reform Planını" Uygulama Çağrısı

ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, Tunus hükümetine Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma için "ekonomik reform planını" hızla uygulama çağrısında bulundu.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-03-2023 14:08
ABD’den Tunus Hükümetine

ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, Tunus hükümetine Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma için "ekonomik reform planını" hızla uygulama çağrısında bulundu.

ABD’nin Tunus Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Bakan Yardımcısı Leaf, bölge turu kapsamında resmi temaslarda bulunmak üzere Tunus'a geldi.

Leaf, Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar ile başkentteki görüşmesinde iki ülke ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını belirtti.

Tunus'taki ekonomik duruma dikkati çeken ABD'li Bakan Yardımcısı, "IMF ve Dünya Bankası ile diğer bağışçı ülkelerin desteğini alan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve hükümeti tarafından hazırlanan ekonomik reform planının hızlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, 22 Mart’ta düzenlenen Senato Dış İlişkiler Komitesi görüşmelerinde Tunus’a ilişkin yaptığı açıklamada, “Tunus’ta ekonominin bilinmeyen bir yola girdiği” konusunda uyarıda bulunmuş, Tunus’un ekonomik krizden çıkış yolu olarak IMF ile anlaşması gerektiğini vurgulamıştı.

- Tunus’ta siyasi ve ekonomik kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclis çalışmalarını askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran 25 Temmuz 2021’deki olağanüstü kararları ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açmıştı

Cumhurbaşkanı Said'in kararlarının ardından ülkede yıllardır yaşanan ekonomik kriz daha da derinleşti.

Kovid-19 salgınının etkisiyle büyüyen ekonomik krizden kurtulmaya çalışan Tunus, 1,9 milyar dolarlık yeni kredi için Mayıs 2021'den bu yana IMF ile müzakere sürecini yürütüyor.

Tunus hükümeti ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının ardından ekonomik krizin daha da derinleşmesi üzerine bir süredir yabancı yatırımları çekecek reformlar üzerinde çalışıyor.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Ferit Bilhac, geçen yıl şubat ayında yaptığı açıklamada, Tunus'un ekonomik reformları hayata geçirmesi için kredi sağlamaya hazır olduklarını, ilerleyen süreçte anlaşma yapmayı planladıklarını duyurmuştu.

 (AA) 

Berke UlucanBerke Ulucan

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR