2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl 47 ülkeden 619 film için başvuru yapılan yarışmada "Ulusal En İyi Film" ödülü "Larva"nın olurken, "Uluslararası En İyi Film" ödülüne "The Pattern" filmi layık görüldü

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-12-2022 12:14
2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın Ödülleri Sahiplerini Buldu

  Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen, Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın ödülleri verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreni, Atlas Sineması'nda yapıldı.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, törende yaptığı konuşmada, belediye olarak gerçekleştirdikleri festival ve sanat programlarıyla tüm insanlığa katkıda bulunmaya gayret ettiklerini söyledi.

Bunu bir sorumluluk görerek yaşam tarzı haline getirmeyi amaç edindiklerini dile getiren Keskin, "İşte bugün gerçekleştirdiğimiz bu yarışmamız Türk sinema sektörünü desteklemek ve yeni yeteneklere alan açmak amacıyla düzenleniyor." dedi.

Sinemanın, herkesin hayatında önemli bir yeri bulunduğunu ve yaşamdan karelerin beyaz perdeye yansıdığını kaydeden Keskin, "Yükselen Türk sinemasında iyi yapımların çıkması ve kendimizden bir şeyler bulduğumuz kaliteli senaryoların film karelerinde hepimizi başka ufuklara taşıması, takdire şayandır. Bugün de Türk sinemasına katkıda bulunan ve bulunmaya devam eden, eserleriyle toplumumuza yön veren sanatçılarımıza hepinizin huzurlarında saygılarımı iletmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Keskin, 314 ulusal ve 305 uluslararası başvuru olmak üzere yarışmaya 47 ülkeden toplam 619 eserin katıldığını belirterek, ödül alan yarışmacıları tebrik etti.

- "Gençlerin sinemayı keşfetmesi için festivaller çok önemli"

Festivalin uluslararası jüri üyesi Azeybaycanlı yönetmen Elçin Musaoğlu, festivalleri sinemacıların bayramı olarak gördüğünü, dünyanın pek çok yerinden sinemacıların festivallerde bir araya gelerek film izlediğini ve sinema konuştuğunu söyledi.

Festivallere destek vermenin önemine değinen Musaoğlu, "Gençlerin sinemayı keşfetmesi için festivallerin çok büyük önemi var. Çünkü farklı yerlerden farklı düşüncede insanlar gelir. Bu, gençler için çok önemli, hayatları için gelecek işleri için çok önemli." değerlendirmesini yaptı.

- "Çok iyi kısa filmler izledik ve bir karar verdik"

"Eternal Winter" filmindeki rolüyle Emmy Ödülü kazanan Macaristanlı oyuncu Marina Gera ise festivalde olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, "Daha önce Türkiye'ye ve İstanbul'a gelmemiştim." dedi.

Festivalin uluslararası jürisinde yer almaktan, Türk yönetmen ve yapımcılarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gera, "Çok iyi kısa filmler izledik ve jüri olarak bir karar verdik. Bundan sonra bir oyuncu olarak uluslararası kariyerime odaklanmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Yarışmanın danışmanı Suat Köçer, dünyanın her yerinde kültür ve sanatın, kurum ve kuruluşların himayesinde yükseldiğini belirterek, "Bu güzel organizasyon, Sultanbeyli Belediyesinin himayelerinde gerçekleşiyor, bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyor ve teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Köçer, festival için Belediye Başkanı Keskin ve tüm çalışanların üstün gayret gösterdiğini belirterek, yarışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Festivalin ilk ve ikinci yıllarında gerçekleştirilen etkinliklere ve 2022'de hayatını kaybeden sinemacılara ilişkin videoların da gösterildiği programa sinema ve sanat dünyasından pek çok isim katıldı.

Ödül töreni, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesi ve santur sanatçısı Sedat Anar'ın film müzikleri konseriyle sona erdi.

- Ödüller

Yarışmada oyuncu Mehmet Emin Kadıhan, Nurdan Albamya, ARUFF Festival Direktörü Cemil Nazlı, sinema eleştirmeni Sadi Çilingir ve TRT 12 Punto adına Mehmet Ali Karga'ya "Kısa Filme Destek Ödülü" verilirken, ses mühendisi İsmail Karadaş, oyuncu Ayşen İnci ve Tuncay Akçay "Onur Ödülü"nün sahibi oldu.

Yönetmenliğini Peter Bogyo'nun üstlendiği "The Pattern" filminin "Uluslararası En İyi Film Ödülü"ne değer görüldüğü yarışmada, Metin Erksan anısına verilen "Jüri Özel Ödülü" , "Bahçeler Put Kesildi" filmiyle yönetmen Ali Cabbar'ın oldu.

"En İyi Müzik" ödülü "Aynı Gecenin Laciverti" filmiyle Nuri Oğuz Özdoğan'a, "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülü "Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada" filmiyle Ahmed Hamdi Eren'e, "En İyi Kurgu" ödülü "Happy Anyway" ile "Ahmet Serdar Karaca"ya takdim edildi.

Baki Çiftçi "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alırken, Öyküsu Özyürek ve Rugül Serbest "En İyi Kadın Oyuncu" seçildi.

"Ulusal En İyi Film" ödülünü "Larva" ile Volkan Güney Eker, ikincilik ödülünü "Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada" ile Özgürcan Uzunyaşa, üçüncülük ödülünü de "Fraktal: Para Adam" filmiyle Zahid Çetinkaya aldı.

 

(AA) 

Hamit Yiğit GeçerHamit Yiğit Geçer

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR